Pogledajte: Gdje se vaš grad nalazio u vrijeme dinosaurusa

Mapa prati promjene na planeti - poput razdvajanja kontinenata - od razdoblja prije 750 milijuna godina do danas

8506 pregleda 6 komentar(a)
Mjesto gdje su bile Berane u vrijeme dinosaurusa, Foto: dinosaurpictures.org
Mjesto gdje su bile Berane u vrijeme dinosaurusa, Foto: dinosaurpictures.org

Nova interaktivna mapa omogućava vam da provjerite gdje se vaš rodni grad nalazio na planeti Zemlji u razdoblju od 750 miliona godina.

Mapa prati promjene na planeti (poput razdvajanja kontinenata) od razdoblja prije 750 milijuna godina do danas. Razvio ju je bivši Guglov inženjer Ian Webster koristeći pri tome PALEOMAP mape koje je napravio geolog Christopher Scotese.

Webster kaže da mu je cilj bio da na jednostavan način prikaže komplikovane naučne podatke kako bi svako ko poželi da nešto nauči o istoriji planete Zemlje to mogao lako da iskoristi.

Mapu možete pogledati ovdje. Kad je otvorite, u gornjem lijevom uglu možete upisati naziv svog rodnog grada (ili kojeg god drugog grada želite), a iznad planete možete da izaberete vremenski period.

Prva moguća opcija je razdoblje od prije 750 miliona godina, nedugo nakon što su počele da se razvijaju prve alge u okeanima, a posljednja će vam omogućiti da vidite kako Zemlja trenutno izgleda.

Sa desne strane imate opciju "skoka" u neke ključne trenutke u evoluciji života na Zemlji, na primjer prije 400 miliona godina kad su se pojavili prvi insekti, piše Index.hr.

Pangea/Berane
Pangea/Beranefoto: dinosaurpictures.org

U vrijeme superkontinenta zvanog Pangea, na primjer, Berane se nalazilo na obali mora.

Bonus video: