Robot dobio otkaz u supermarketu poslije samo sedam dana

Kada su mu saopštili da mu neće obnoviti ugovor, on je pitao: „Da li ste ljuti?“. To je rasplakalo neke od zaposlenih u radnji jer su ga „kolege“, uprkos nedostacima, zavoljele
86 pregleda 1 komentar(a)
Robot Fabio, Foto: Screenshot (Youtube)
Robot Fabio, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 22.01.2018. 12:03h

Izgleda da nam roboti, ipak, još neko vrijeme neće preuzeti većinu poslova. Robot Fabio koji je osmišljen kao pomoćnik kupcima u supermarketima dobio je otkaz poslije samo sedam dana. Fabio se trudio, ali je zbunjivao kupce i davao pogrešne informacije.

„Šopbot“ (ShopBot, engleska kovanica nastala od riječi kupovina i robot) napravljen je po zamisli stručnjaka sa Univerziteta „Heriot-Vat“, piše škotski list Herald.

Model koji nosi ime Fabio dobio je posao u jednom supermarketu u Edinburgu. Odlično je počeo, nudio je besplatne uzorke, preporučivao proizvode, kupci su bili oduševljeni, bilo je tu zagrljaja, komplimenata...

Međutim, ubrzo je sve pošlo nizbrdo.

Kada je jednom kupcu bila potrebna pomoć oko pronalaženja sira, umjesto jasnih uputstava robot je šturo odgovorio „U rashladnim vitrinama“. Još jedan od problema bila je buka koja je u nekim slučajevima potpuno onemogućavala robota da razume pitanja kupaca, prenosi RTS.

„Nažalost, Fabio se nije pokazao onako kako smo se nadali. Ljudi su ga izbjegavali. Mučio se dok se kretao između rafova, pogotovo po klizavom podu, ali i pri davanju uputstava“, rekla je vlasnica prodavnice Luisa Margiota.

Kada su robotu saopštili da mu neće obnoviti ugovor, on je pitao: „Da li ste ljuti?“. To je rasplakalo neke od zaposlenih u radnji jer su ga „kolege“, uprkos nedostacima, zavoljele.

„Nismo očekivali ovakvu reakciju radnika i to da će se vezati za njega. Mislili smo da će ga doživjeti kao konkurenciju jer radi njihov posao, ali desilo se upravo suprotno“, objasnio je Oliver Lemon, direktor odsjeka Interaction Lab pri Univerzitetu „Heriot-Vat“.

Bonus video: