J.K. Rowling u novoj knjizi: "Nikad ne vjerujte muškarcu u haljini‘

Objava romana dolazi usred spora oko ranijih autoričinih stavova prema trans pravima, koji je planuo nakon njenih komentara na jedan tekst, koji je, između ostalog, govorio i o "ljudima koji imaju menstruaciju". Rowling je odbacila takvu terminologiju, rekavši kako je pravo ime za "ljude koji imaju menstruaciju" – "žene"

6426 pregleda 3 komentar(a)
J.K. Rowling, Foto: Shutterstock
J.K. Rowling, Foto: Shutterstock

Autorka serijala romana o čarobnjaku Harryju Potteru, slavna književnica J. K. Rowling (55), zbog svojih ranijih komentara ne kotira se najbolje među LGBTIQ populacijom – čak je bila optužena i za transfobiju. Iako ona to negira, sada je opet na udaru jake kritike onih koji promišljaju pitanja rodnih identiteta. Njen upravo objavljeni novi roman "Troubled Blood", koji je ispisala pod poznatim pseudonimom Robert Galbraith, posljednji je dio u njenog detektivskog serijala "Strike".

U recenziji ove knjige, kritičar The Telegrapha Jake Kerridge doveo je u pitanje odluku autorke da među svoje likove uvrsti muškarca koji se oblači u ženu, i ubija žene. "Glavninu knjige čini istraga slučaja nestanka, koja se pretvara u istragu ubistva. Knjiga govori o nestanku ljekarke opšte prakse Margot Bamborough iz 1974. godine, koju je ubio Dennis Creed, serijski ubica transvestit", dio je recenzije, prenosi Jutarnji list. "Čovjek se pita šta će kritičari ranijeg Rowlinginog stava o trans pitanjima reći za knjigu čija je glavna moralna odlika: nikad ne vjerujte muškarcu u haljini", pita se književni kritičar. Vijest o radnji romana na društvenim mrežama je već naišla na bijes i zabrinutost.

Kniževnica i aktivistkinja Charlotte Clymer, bivša sekretarka američke organizacije LGBTQ za građanska prava pojasnila je kontekst.

„LGBTQ organizacije su se mnogo puta ponudile da se sastanu s J. K. Rowling, i to privatno, kako bi s poštovanjem razgovarale o trans identitetima, kao i o medicinskom i naučnom konsenzusu oko njih, a ona je to svaki put odbila. Zapamtite to", istakla je. Objava romana dolazi usred spora oko ranijih autoričinih stavova prema trans pravima, koji je planuo nakon njenih komentara na jedan tekst, koji je, između ostalog, govorio i o "ljudima koji imaju menstruaciju". Rowling je odbacila takvu terminologiju, rekavši kako je pravo ime za "ljude koji imaju menstruaciju" – "žene". Kritičari navode kako Rowling time iskazuje nepoštivanje prema ženama koje nemaju menstruaciju, kao i prema transrodnim muškarcima i drugim "non-binary" pojedincima koji je imaju.

Bonus video: