Za liječenje kao Trampovo: Običan Amerikanac platio bi 100.000 dolara

Najveći trošak koji je proizašao iz Trampovog lečenja bila je njegova vožnja helikopterom do i iz bolnice

10477 pregleda 6 komentar(a)
Predsjednik SAD Donald Tramp, Foto: Instagram
Predsjednik SAD Donald Tramp, Foto: Instagram

Predsjednik SAD Donald Tramp sada je među milionima Amerikanaca koji su imali pozitivne testove na COVID-19. Njegov trodnevni boravak, koji je uključivao testiranje na COVID-19, dopunski kiseonik, eksperimentalni tretman antitijelima, nekoliko ljekova i dvije vožnje helikopterom vjerovatno je koštao više od 100.000 američkih dolara, procjenjuje The New York Times.

Razlika je, međutim, u tome što je za Trampa, kao predsjednika, zdravstvena zaštita besplatna, finansirana iz novca poreskih obveznika.

Prvi tretman koji je dobio, Regeneronov koktel monoklonskih antitijela, je eksperimentalni tretman koji je i dalje u kliničkim ispitivanjima. Pošto još uvijek nije odobren, ne bi imao naknadu - ali prosječan Amerikanac ne bi imao pristup lijeku. Tramp je takođe dobio remdesivir, antivirusni lijek u početku razvijen za liječenje ebole. Petonevni tretman košta 3.120 američkih dolara uz privatno osiguranje, plus svi bolnički troškovi za primjenu lijeka. Kasnije tokom boravka u bolnici, Tramp je primao deksametazon, jeftin steroid koji je u prosjeku iznosio 18,53 dolara.

Najveći trošak koji je proizašao iz Trampovog lečenja bila je njegova vožnja helikopterom do i iz bolnice. Iako prosječni pacijent sa COVID-19 ne bi trebalo da se helikopterom prebacuje u bolnicu, kao što to radi Tramp iz bezbjednosnih razloga, medicinske vožnje helikopterom koštaju 30.000 do 40.000 USD, prema studiji Univerziteta Johns Hopkins.

Za prosečnog građanina hospitalizovanog sa COVID-19, samo dijagnostički test obično košta 100 dolara (iako se u nekim slučajevima ljudima naplaćuje hiljada za jedan bris). Svaka noć provedena u bolnici može biti skuplja od 1.000 američkih dolara, a to se dodaje troškovima lijekova, usluga bolničkog osoblja i u težim slučajevima, potrebe za respiratorom ili operacijom i oporavkom COVID-19 pacijenta sa računom od oko 60.000 američkih dolara. Iako se tačni troškovi u velikoj meri razlikuju u zavisnosti od bolnice, države i vrste osiguranja, čak i oni sa osiguranjem u proseku plaćaju 31.575 američkih dolara, navodi FAIR Health.

Bonus video: