U Floridi uhvaćen ogromni piton: "Zvijer od 104 kilograma"

Lovcima na zmije napor da se zmija izvuče iz "vode do pojasa" uzeo je, kako su rekli, "svaku trunku snage"

9537 pregleda 1 komentar(a)
Burmanski piton dugačak 5,7 metara, Foto: Facebook
Burmanski piton dugačak 5,7 metara, Foto: Facebook

Lovci na zmije Ryan Ausburn i Kevin Pavlidis ušli su u trag burmanskom pitonu dugačkom 5,7 metara, postavljajući novi rekord u Floridi u odnosu na prethodni koji je postavila zmija koja je bila kraća za samo nekoliko centimetara.

Članovi organizacije Florida Fish and Python Action Team pronašli su ženku zmije kako se provlači kroz močvarnu regiju Everglades i snimili je 2. oktobra nešto prije ponoći. Napor da se zmija izvuče iz "vode do pojasa" uzeo im je, kako su rekli, "svaku trunku snage".

"Nikad nigdje u blizini nijesam vidio zmiju ove veličine i ruke su mi se tresle dok sam joj se približavao", napisao je Pavlidis na Facebooku. "Svaki piton kojeg ulovimo može biti potencijalno opasan, ali jedan ove veličine? Smrtonosan. Jedna greška i sigurno idem u bolnicu."

"Ali što je još važnije, ovo je zmija koja je viđa jednom u životu. Mogao bih do kraja svog života izlaziti svake noći i nikada više ne bih vidio ovako veliku", rekao je stručnjak za zmije, koji tvrdi da je u samo dvije godine vidio više od 400 zmija. Međutim, ništa nije bilo ni približno "zvijeri" od 104 kilograma koju su pronašli prošle sedmice, prenosi index.hr.

Zmija je bila djelimično izvan vode kad su joj se Pavlidis i Ausburn približili, prenosi New York Post. Ausburn kaže da je znao da je zmija velika, ali tek kad su joj se približili shvatili su koliko.

Zmija je zvanično izmjerena za evidenciju rekorda 8. oktobra, javio je CBS Miami, a agencija Florida Water Management District koja se bavi nadgledanjem pitona u Evergladesu potvrdila je da je to najveći primjerak koji su vidjeli. Od 2017. godine oni plaćaju lovcima da im pomognu u uklanjanju pitona, a otad su uklonili više od 5000 primjeraka te invazivne vrste u Evergladesu.

"Uklanjanje ove ženke pitona trijumf je za naše izvorne divlje životinje i stanište i sjajan primjer partnerstva između naša dva programa koja rade na cilju uklanjanja nenativnih pitona", napisali su iz Biroa za zaštitu riba i divljači u Floridi.

Bonus video: