REZERVAT PRIRODE SOLILA

Flamingosi nakon više od 10 godina ponovo u rezervatu prirode u Tivatskom zalivu

Flamingosi često traže velika područja morskih plićaka, a očigledno u moru ispred Solila za njih ima dovoljno hrane

3414 pregleda 3 komentar(a)
Foto: JP Morsko dobro
Foto: JP Morsko dobro

Rezervat prirode Solila u Tivtu je dočekao povratak najeminentnijih gostiju među pticama močvaricama - nakon više od 10 godina na Solila su stigli su flamingosi, koji predstavljaju simbol zalaganja za zaštitu ugroženih i rijetkih močvarnih staništa.

To je saopšteno iz JP Morsko dobro iz Budve koje upravlja rezervatom prirode na prostoru nekadašnjih srednjevjekovnih solana u krajem južnom dijelu Tivatskog zaliva.

Kako su precizorali, u kasnim popodnevnim satima u utorak, Miloš Mitkić, ornitolog i volonter u rezervatu prirode Solila, fotografisao je tri mlada flamingosa dok su se hranila u plićaku priobalnog dijela.

foto: JP Morsko dobro

Da je riječ o ovogodišnjim mladuncima, ornitolozima govori perje ovih flamingosa koje još uvijek nije dobilo prepoznatljivu ružičastu boju.

foto: JP Morsko dobro

"Ove ptice su jako osetljive na smetnje i uznemiravanje od strane ljudi, pa se smatra da su upravo zbog saobraćaja, lova i izlova ribe i kanjoča u ranijem periodu, flamingosi prestali da dolaze na područje Solila. Nakon preuzimanja upravljanja od strane JP Morsko dobro, uspostavljen je sistem pješačkih staza, zabranjen motorni saobraćaj, te suzbijen krivolov, čime se spriječilo kretanje ljudi van definisanih koridora, a što je zasigurno doprinijelo povratku ovih elegantnih ptica", naveli su iz Morskog dobra.

foto: JP Morsko dobro

Flamingosi često traže velika područja morskih plićaka, a očigledno u moru ispred Solila za njih ima dovoljno hrane. U Morskom dobru očekuju da će, uslijed dobrog upravljanja ovim zaštićenim područjem, flamingosi ponovo biti redovni gosti Solila.