Djecu treba sačuvati od neukusa i nekulture

"Žalosno je što danas odrastaju uz rijalitije i spotove na kojima bi trebalo da stoji znak 18+"
408 pregleda 5 komentar(a)
Frozen Camels, Antonia Šerić, Aljoša Šerić, Foto: Privatna arhiva
Frozen Camels, Antonia Šerić, Aljoša Šerić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.01.2018. 08:07h

Njihove pjesme vole generacije, a šta slušaju djeca poznatih muzičara?

Kantautori Sergej Ćetković, Vanja Radovanović, Saša Vasić, pjevačica Andrea Demirović, frontmeni bendova Emir i Frozen Camels - Emir Bukovića i Pavel - bračni par Antonia i Aljoša Šerić, te nekadašnji pjevač Erogenih zona Almas Smajlović otkrivaju šta se sluša u njihovim kućama i kojim pjesmama uspavljuju djecu.

Smajlović kaže kako svog sinčića Adija, kome je posvetio prvi singl solo karijere, numeru “Sat”, uspavljuje uz “izmišljene melodije i riječi”. “A sve to u nadi da će što prije zaspati”, iskren je on. Ćetković uvijek za kćerke Lolu i Milu izmisli novu melodiju.

“Pošto mi rima oduvijek ide odlično, nije mi problem da svaki put izmislim nešto novo i nasmijem ih tokom dana, a pogotovo pred spavanje. Nekada mi same zadaju teme i pridruže mi se, pa zajedno smisljamo likove i avanture. Većina tih ideja će se naći uskoro u crtanom filmu”, otkriva Ćetković.

Bukovica je otišao korak dalje, pa je napisao melodiju koju ćerki pjeva za “laku noć”.

“Opštepoznata je posebna relacija i specijalna ljubav između oca i kćerke. Tako i nas dvoje imamo samo naše fore i fazone, pa i kod uspavljivanja. U našu rutinu spada i zagrljaj uz koji joj pjevušim pjesmicu koju sam za nju napisao nakon rođenja, koju ona prepoznaje i koja joj se izgleda sviđa”, ponosan je Bukovica.

Na muziku reaguje i malena Luna, kćerka bračnog para Šerić.

“Oboje pjevamo, mama ljepše naravno, a ja uglavnom izmišljam riječi i rime na neku od melodija uspavanki”, ispričao je Aljoša, dok Tonka dodaje: “Volim da joj pjevam 'Tihu noć', koja je sada i prigodna. Oboje podjednako uspavljujemo i pjevamo. Luna jako reaguje na muziku”.

Demirovićeva priznaje da od svog sina Viktora još nije čula "mama, pjevaj mi".

“Možda zato jer ja stalno nešto pjevušim, pa ne osjeća potrebu da traži (smijeh). Primjećujem da voli kada pjevam, puno sam mu pjevala kada je bio beba, uz pjevušenje je znao da se umiri, a naravno i da zaspi. Nema omiljenu pjesmicu za laku noć, ali nerijetko mu otpjevušim uspavanku iz Del Torovog "Panovog Lavirinta". Ta tema na njega djeluje umirujuće. Često sam je pjevušila za vrijeme trudnoće, a vjerujem da bebe to pamte”, otkriva ona i priznaje da Viktor prednost daje pričama:

“Obično ih zajedno smišljamo dok se igramo. A obavezno u pozadini bude muzika, polako ga uvodim u svijet Diznijevih songova, koje obožavam jednako kao kada sam bila dijete. Kada se zaigra ponekad počne da pjeva, uglavnom pjesmice koje uči u vrtiću, ovih dana to je praznična "Zvončići". Primjećujem da ima sluha, kao i odličan osjećaj za ritam. Često plešemo dok pjevamo”, priča ona.

Radovanović priznaje da sina Davida i kćerku Iskru nikad nije uspavljivao muzikom.

“Uz muziku igraju ili skaču po klaviru. Uspavanke nisu palile ni kod Davida, a ni kod Iskre”, priča Radovanović.

“Ovih dana u vrhu Iskrine plej liste su “Zvončići”, a David je u fazi navijačkih pjesama i tradicionala koje kupi u vrtiću, ne znam otkud baš to, al’ je beskrajno simpatično gledati i slušati”, iskren je on.

Vasić je ranije sinu puštao dječiji hor “Kolibri”, što se vremenom promijenilo.

“Kada je supruga počela da radi, imao je godinu i po dana, pa smo bili dosta sami. Pošto se kod nas stalno pušta VH1 i spotovi stranih izvođača, logično je da će i on početi da sluša sve to. Volio je mnogo Majkla Džeksona, bio mu je zanimljiv zbog karakterističnog plesa i od tada više nije slušao dječije pjesmice kod kuće”, priča Vasić.

Sagovornici Vijesti saglasni su da je muzika koju slušaju mališani presudna u odrastanju, a većini se repertoar ne završava samo na pjesmama za djecu.

“Često kad sviram gitaru, Adi pokušava da udara po žicama, to mu je zanimljivo”, priča Smajlović.

Ni Šerići ne ograničavaju kćerku na numere rađene za najmlađe.

“Sluša sve što i mi, osim što kad god vidi naš spot na televiziji brizne u plač čim mama zapjeva. Ne znamo u čemu je stvar, al definitivno ne smije slušati mamu dok pjeva svoje pjesme. Kad mama pjeva dječje pjesme ili uspavanke onda dobro reaguje”, otkriva Aljoša, dok Antonia tvrdi da Luna voli i klasiku:

“Često joj pustim koncerte simfonijskog orkestra i hora HRT-a, a voli hitove i top listu dječje televizije. Preslatka je dok sluša muziku, cupka i smije se”.

“Ograničavati ih da slušaju samo dječiju muziku je nemoguće, jer je dijete kao sunđer i upija sve zvukove oko sebe. Tako da i moja kćerkica sluša sve što i ja, pa bih mogao reći da za sad odrasta na rokenrolu”, pohvalio se Bukovica. Sličnog je mišljenja i Radovanović.

“Slušaju ono što ja slušam, ali im ne namećem ništa. Obično sve što je usiljeno ima kontraefekat. Djecu možemo usmjeriti, ali ih ne možemo ograničiti. Biće ono što treba da budu i slušaće ono što im prija, ma koliko ih mi tjerali na nešto drugo. Zato samo pustiš da nađu ono što im se sviđa i pomogneš im malo puštajući im sve i svašta, samo da je kvalitetno”, savjetuje Radovanović.

Vasić je ipak za to da na prvom mjestu budu dječije pjesmice.

“Treba i da im se pušta kvalitetna muzika jer je i to važno za razvoj i odrastanje. Kad vidim šta slušaju djeca sada, nije mi svejedno”, iskren je Vasić, dok Ćetković ističe da ni mediji “ne čine ništa po pitanju muzike za djecu”.

“Treba da rastu uz muziku i programe prilagođene njihovom uzrastu. Žalosno je da današnja djeca odrastaju uz rijalitije i spotove na kojima bi trebalo da stoji znak 18+. Volio bih da se vrati vrijeme cenzure i kontrole u medijima koja bi ih bar malo sačuvala od neukusa i nekulture”, smatra Ćetković. On svoju djecu ne podiže tako da znaju ko su “poznati i slavni”.

“Ljudima bude čudno kako moja djeca ne poznaju ličnosti sa naše estrade, a kamo li muziku koja je aktuelna. Njihov dan počinje crtanim filmovima, emisijama i djecijim pjesmama iz kojih se nešto može i naučiti”, savjetuje muzičar kojem ne bi smetalo kada bi Lola i Mila krenule tatinim stopama.

“Kao i svaki roditelj, ne postoji nešto što ne bih uradio za njih. Svaku želju i odluku ću uvijek podržati i biti tu da lako podnesu svaki svoj uspjeh i neuspjeh. Želim da ih naučim da samo strpljenjem, radom i vjerom u sebe, mogu postići rezultate i da se ništa ne može uraditi preko noći”, priča Ćetković o tome koji bi im savjet najprije dao.

Svi bi snimali pjesme za najmlađe, Sergej sprema crtani

Većina sagovornika ima želju da svoju kreativnost pokaže i kroz dječije pjesme.

“To bi bio izazov, melodije moraju biti lijepe i jednostavne, tekstovi jednako neposredni, nije to lako. Uzmite samo “Nije lako bubamarcu” od Arsena kao primjer”, kaže Aljoša.

“Odavno imam želju da se posvetim sličnom projektu, pa ću to kroz Loline i Miline avanture ubrzo i završiti. Meni to nekako leži i uveliko radim na songovima koji će pratiti crtani film. Odgovornost jeste velika, ali kada znaš šta djeca vole i kada imaš dva mala kritičara kod kuće, sve bude podjednako i lako i teško”, iskren je Ćetković.

Radovanović i Bukovica u svom opusu imaju i pjesme napisane za njihove najmlađe.

“Ta uspavanka koju joj pjevam je do sada jedina prava dječija numera koju sam napisao i interno je zovemo “ljekovita pjesma”, jer smo primjetili da već sa prvim taktovima zaokuplja pažnju moje kćerkice, zaustavlja plač i smiruje je. Meni je to prelijep kompliment, jer dijete ne možeš prevariti PR-om kako je pjesma dobra”, smatra Bukovica, dok Radovanović otkriva koje su pjesme koje je napisao za sina Davidu hitovi:

“Napravio sam ih nekoliko dok je David bio mali, čak sam ih snimio na klavijaturi da bi mogao da pjeva sa drugarima. Prva se zvala “Jedan mali brod”, a najveći hit “Bager Rajko” koji je osvanuo i na Jutjubu”.

Antonia ne krije da bi voljela da vodi dječju muzičku emisiju ili da snimi pjesme za najmlađe.

“Rado bih pristala uprkos zgužvanom rasporedu. Sve za djecu. I sama volim da pogledam dječije emisije otkad sam mama”, priznaje ona i kaže da će do tada nastaviti da “održava privatne kućne koncerte dječjih pjesmica”.

Bonus video: