JELISEJSKA PALATA

Na meti kritika: Bračni par Makron samo na cvijeće potrošio 600.000 eura

Primijećeno je i da je budžet za cvijeće naglo porastao baš u vrijeme kad je Jelisejska palata palata bila zatvorena za javnost

8063 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit na meti su kritika nakon što je u javnost izašla informacija o tome da su tokom pandemije na cvijeće potrošili gotovo 600.000 eura, javlja Daily mail.

Politička publikacija Politis otkrila je da je predsjednički par prošle godine toliko potrošio na cvijeće za Jelisejsku palatu, svoju službenu rezidenciju u Parizu. To znači da je njihov budžet za cvijeće gotovo pet puta veći od budžeta njihovih prethodnika Fransoa Olanda i Nikolasa Sarkozija.

Francuska javnost je šokirana potrošnjom predsjednika (43) i njegove supruge (67) u trenutku kad se zemlja teško oporavlja od finansijskih posljedica pandemije korona virusa. Makronova vlada je za ekonomski oporavak obećala 100 milijardi eura.

Politis otkriva da je Jelisejska palata potrošila gotovo 20.000 na biljke, još toliko na orhideje, nešto više od 30.000 na zelenilo te još 398.000 na rezano cvijeće za bukete.

Primijećeno je i da je budžet za cvijeće naglo porastao baš u vrijeme kad je Jelisejska palata palata bila zatvorena za javnost, a zbog pandemije koronavirusa je bilo vrlo malo prijema.

Javnost je ovogodišnju potrošnju na cvijeće nazvala sramotnom. "Od nas se traži da štedimo, plaćamo više poreza, a oni se zabavljaju", "Kriza očito ne utiče na sve", "Kakva sramota i nepoštovanje prema onima koji nemaju ništa, kakvo bacanje javnog novca", napisali su ljudi na društvenim mrežama, prenosi Daily mail.

Preporučujemo za Vas