Da li biste probali "Iznenadnu smrt"?

Piće, za koje se po imenu može zaključiti da je jako, ima mali postotak alkohola i crvene je boje
1 komentar(a)
Pivo, Foto: Shutterstock
Pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2017. 09:24h

Belgijsko nacionalno pivo s neobičnim imenom "Mort Subite" svrstano je u međunarodnu marku i do 2021. godine će početi izvoz tog piva koje nosi ime po istoimenom briselskom kafiću čiji je vlasnik izumitelj tog popularnog pića u Belgiji.

Web stranica Focus on Belgium prenijela je da je "Iznenadna smrt", koja se proizvodi u jednoj belgijskoj pivari koja je sada dio holandskog Heinekena, nedavno dobila sertifikat međunarodnog brenda, a prvi izvoz se predviđa prema Aziji, Americi i evropskim zemljama.

Pivu, koje se radi kao tipična belgijska piva sa "spontanom fermentacijom", dodane su trešnje koje se uzgajaju u Belgiji. Napitak treba bar pet mjeseci da odleži u bačvama od hrastovine prije same konzumacije.

Piće, za koje se po imenu može zaključiti da je jako, ima mali postotak alkohola i crvene je boje.

Postoje i varijante "Iznenadne smrti" s malinama i drugim domaćim voćem, a pivo zavisno os vrste voća poprima drugačiju boju.

Belgija je poznata po pivu ali i po čuvenim čokolodama, iako, kako navodi stranica, pokušava pronaći mjesto i na tržištu kavijara uz bok sa Rusijom, Italijom i Francuskom, posebno za vrijeme praznika kada se kavijar, kao luksuzni specijalitet, nađe na trpezama brojnih građana.

Bonus video: