iz perioda vladavine faraona Narmera

Arheolozi otkrili drevnu pivaru u Egiptu

Jedan od vodećih arheologa na projektu Metju Adams rekao je da je pivara po svoj prilici izgrađena u tom području da bi obezbjeđivala pivo za kraljevske rituale, budući da su arheolozi do sada pronašli dokaze o korišćenju piva u žrtvenim obredima starih Egipćana

5822 pregleda 31 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki i egipatski arheolozi otkrili su možda i najstariju poznatu pivaru u Abidosu, jednom od najznačajnijih lokaliteta iz perioda starog Egipta.

Abidos je drevna nekropola u pustinji zapadno od Nila, 450 kilometara južno od Kaira.

Prema riječima zvaničnika ministarstva za antikvitete Mustafe Vazirija, pivara potiče iz perioda vladavine faraona Narmera, ujedinitelja drevnog Egipta i začetnika takozvanog Prvog dinastičkog perioda (3150-2613 p.n.e).

Arheolozi su pronašli osam velikih proizvodnih jedinica, 20 metara dugačkih i 2,5 metra širokih. Prema Vaziriju, to uključuje i oko 40 glinenih bazena korišćenih za zagrijavanje mješavine žitarica i vode da bi se dobilo pivo.

Jedan od vodećih arheologa na projektu Metju Adams rekao je da je pivara po svoj prilici izgrađena u tom području da bi obezbjeđivala pivo za kraljevske rituale, budući da su arheolozi do sada pronašli dokaze o korišćenju piva u žrtvenim obredima starih Egipćana.

Prvi su pretpostavili postojanje pivare britanski arheolozi početkom 20. vijeka, ali oni nisu uspjeli da joj odrede lokaciju, saopštilo je egipatsko ministarstvo za antikvitete.

S ogromnim grobljima i hramovima iz najranijeg perioda starog Egipta, Abidos je bio poznat po spomenicima u čast Ozirisa, boga podzemlja koji je sudio dušama preminulih.

Nekropola u Abidosu nikada nije bila napuštena, od najranijih dana egipatske istorije do rimskog osvajanja.

Egipat je objavio desetine otkrića u posljednjih nekoliko godina u pokušaju da oživi turizam, koji je pretrpio veliki udar zbog političke nestabilnosti poslije pada Hosnija Mubaraka 2011.