U znak sjećanja na Balaševića: U Beranama zasađena lipa

"Nadam se da će ispod ove lipe neki novi klinci još dugo govoriti njegove stihove”, kazao je Mehdija Bato Adrović, profesor na čiju je inicijativu zasađeno drvo u školskom dvorištu

5883 pregleda 117 reakcija 10 komentar(a)
Lipa za 'neke nove klince', Foto: Radio Berane
Lipa za 'neke nove klince', Foto: Radio Berane

Učenici Srednje stručne škole Beranama u školskom dvorištu su juče posadili drvo u čast kantautora Đorđa Balaševića.

“Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio. I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad” stihovi su Đorđa Balaševića, koji su poslužili kao inspiracija za odavanje počasti preminulom muzičaru na ovaj način, prenosi Radio Berane.

Inicijativa za sađenje lipe u školskom dvorištu potekla je od profesora Mehdije Bata Adrovića.

“Izgubili smo jedno veliko ime. Đola možda nismo poznavali lično, ali je kroz svoje stihove dopirao do onog najdubljeg u nama i činilo se kao da on veoma dobro poznaje sve nas. Nadam se da će ispod ove lipe neki novi klinci još dugo govoriti njegove stihove”, kazao je on.

drvo
foto: Radio Berane

“Odlučili smo da u dvorištu naše škole posadimo sadnicu lipe, koja će u nama kao i u budućim generacijama buditi lijepa sjećanja i uspomene na Balaševićevo stvaralaštvo i na to kakva je on ličnost bio. Nadam se da će se “Jednom su sadili lipu” i ostale njegove stihove i u buduće uživati, jer je Đorđe svakako osoba koja je za sobom ostavila neizbrisiv trag”, kazala je Inera Latić, predsjednica đačkog parlamenta Srednje stručne škole.

U mnogim gradovima u regionu i Crnoj Gori građani su se okupljali i palili svijeće u znak sjećanja na preminulog muzičara Đorđa Balaševića, pjevajući njegove pjesme.

Bonus video: