"MANJA POTREBA ZA KONFLIKTIMA"

Kako je krompir smanjio broj ratova tokom istorije

Uvođenjem krompira, došlo je do smanjenja broja ratova, bilo da su građanski illi međudržavni", naveli su američki stručnjaci
114 pregleda 1 komentar(a)
krompir, Foto: Shutterstock
krompir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2017. 14:35h

Krompir, koji se u Evropi pojavio u 16. vijeku, može da se gaji na različtim područjima, otporan je na razne vremenske prilike i omiljen u obliku pirea i pomfrita, ali je ublažio i ratne strasti tokom istorije, saopštio je američki Ured za ekonomska istraživanja u Njujorku.

Biljka koja je došla u Evropu iz Latinske Amerike, a poslije u Aziju i Afriku preko evropskih brodova, omogućila je smanjenje cijena zemlje i bolje prihode za poljoprivrednike i političke lidere od 15. do 19. vijeka, navodi se u studiji, i dodaje da je krompir na taj način "smirio potrebu za konfliktima" tokom istorije.

"Uvođenjem krompira, došlo je do smanjenja broja ratova, bilo da su građanski illi međudržavni", naveli su američki stručnjaci, koji su registrovali 2.477 bitaka tokom 899 ratova u posljednjih 500 godina.

Prema njihovim riječima, jedan od razloga je smanjena vrijednost zemlje gdje se uzgaja krompir, jer su mnogi ratovi bili pokretani zbog visoke cijene zemlje.

"Konflikte pokreće vrijednost teritorije", navodi se u studiji i dodaje da je veliku ulogu igrao i bolji prihod poljoprivrednika, čime su se punile i državne kase i na taj način se smanjila potreba za nekim sukobom.

U studiji se ne navode detalji ratova, već je uopštena analiza u kojoj se zaključuje da je razvoj bez rizika od rata bio veoma važan za siromašne zemlje koje su zavisile najprije od poljoprivrede.