Ničeg se ne sjeća: "Rekli su mi da sam tokom sna vozila automobil"

Vjeruje se i da mjesečarenje ima veze sa genetikom. Preliminarna istraživanja pokazale su određeni uticaj genoma na ovakvo ponašanje
57 pregleda 0 komentar(a)
insomnija, spavanje, Foto: Shutterstock
insomnija, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2017. 13:34h

Mjesečarenje može biti izuzetno opasno kada se u blizini nađu voda, prometne ulice ili litice. Opasnost prelazi na novi nivo kada mjesečari odluče da sjednu za volan automobila.

Neurolog Gaj Lešziner govori za BBC o slučaju njegove pacijentkinje Džeki, koja je u snu vozila svog četvorotočkaša, ali i dvotočkaša.

Nakon selidbe iz Velike Britanije u Kanadu, Džeki je smještaj našla kod jedne starije gospođe.

"Jednog jutra me pitala 'Gdje si bila sinoć?', odgovorila sam joj da nisam nigdje išla. 'Išla si negdje na motoru', kazala mi je gazdarica", priča Džeki.

Džeki je bila u šoku. Naravno, vožnje se nije sjećala jer je bila u snu.

Džeki se nadala da se slično neće dogoditi ako ključeve motocikla da svojoj gazdarici. Ipak, to nije bilo riješenje, budući da je ubrzo mjesečarila za volanom svog automobila.

Džeki se prisjeća da ni kao dijete nije bila omiljena cimerka.

"Tokom sna sam ispuštala čudne zvuke. Na kampovanju su se djeca plašila jer su mislili da se medvjed približava. Toliko sam glasno ispuštala zvuke, da su se svi plašili."

Stručnjaci kažu da je ovakva vrsta ponašanja tipična za djecu.

"Pričanje u snu, obroci u snu, košmari u kojima djeca vrište, ali se bude bez sjećanja o onome što se desilo često se dešavaju djeci. Sve to može biti još zastrašujuće roditeljima", kaže neurolog Lešzinger.

Vjeruje se i da mjesečarenje ima veze sa genetikom. Mnogi pacijenti koji su došli u Centar za poremećaj sna, gdje radi dr Lešzinger, naveli su porodično iskustvo sa mjesečarenjem i drugim poremećajima tokom sna.

Preliminarna istraživanja pokazala su određeni uticaj genoma na ovakvo ponašanje.

Bonus video: