Veza između čovjeka i psa bi mogla da liječi teške poremećaje

233 pregleda 0 komentar(a)
pas, prijateljstvo, Foto: Shutterstock
pas, prijateljstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2017. 16:14h

Veza između psa i čovjeka mogla bi da posluži kao terapija u liječenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma, naveli su švedski naučnici u studiji objavljenoj u Horizonu, naučnom časopisu Evropske unije.

Naučnici su se usredsredili na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao "hormon ljubavi", koju luče i psi i ljudi, i poznata je za jačanje "društvenih" veza među ljudima i životinjama.

"Oksitocin je izuzetno jak posrednik u vezi između psa i čoveka. Ljudi koji imaju fizički kontakt sa svojim psom, imaju povećani stepen oksitocina koji se zadržava tokom cijele komunikacije između životinje i čovjeka", naveo je švedski profesor Per Jensen i dodao da je taj hormon važan u borbi protiv stresa.

Istraživači su napravili eksperiment tokom kojeg su psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu i dali im da rješavaju neke zadatke. Psi sa oksitocinom su brže tražili pomoć vlasnika od onih kojima su imale njuške isprskane običnom vodom.

Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima sa psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da oboljela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.