restorani, pivnice i barovi zatvoreni

Epidemija u Njemačkoj udružila pivare i pekare: "Bila bi šteta prosuti tako ukusno pivo"

Prodaja piva u Njemačkoj je opala zbog "zaključavanja", te su restorani, pivnice i barovi zatvoreni od početka novembra, osim "za ponijeti"

6793 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pošto su u Njemačkoj restorani, pivnice i barovi zatvoreni zbog epidemije, jedna pivara u Dizeldorfu se našla sa 6.000 litara svog starog piva bakarne boje "Altbir" kojem se približio istek roka trajanja.

Ali, Pivara "Fuechschen" se dosjetila da se udruži s malim, zanatskim pekarama koje koriste prevrio ječam i drugo zrnevlje iz procesa pripreme piva, za proizvodnju tamošnjeg pekarskog poluslanog specijaliteta - vekni hljeba "Treberbrot" (Spent Grain Bread).

"Bila bi šteta prosuti tako ukusno pivo", rekao je Peter Kenih čija porodica pivaru vodi od 1908. godine.

"Tako smo smislili hleb od piva - da se pri miješenju tijesta sasvim izostavi voda", rekao je on u utorak i dodao da je "sjajno što su se ove dvije zanatske djelatnosti ovako udružile".

Desetak pekara tako ove nedjelje proizvodi pivom obogaćeni regionalni specijalitet "Treberbrot", a svaki kupac uz svaku veknu dobije na poklon i bocu piva "Fuechschen Altbier".

"To je vrlo zasitan, ukusan hljeb sa zlatnom, hrskavom korom i mekom sredinom", rekla je pekarka Janika Derksen čija porodica vodi pekaru "Coelven".

Rekla je da se brzo proširila vijest o hljebu čiju veknu njena pekara prodaje za 3,95 eura, uključujući bocu piva "Altbier".

"Pitaju nas iz cijele Njemačke da li možemo da ih šaljemo poštom, što rado činimo", rekla je ona.

Prodaja piva u Njemačkoj je opala zbog "zaključavanja", te su restorani, pivnice i barovi zatvoreni od početka novembra, osim "za ponijeti".

To je problem posebno za mnogobrojne njemačke male pivare, kakva je "Fuechschen", koje se uveliko oslanjaju na prodaju točenog piva, ali sada nemaju kome da ga isporuče.