Sad IMAJU NAJVIŠE MILIJARDERA

Forbes: Ovo su najbogatiji ljudi na svijetu

Najviše je napredovao Elon Mask koji je lani bio tek 35. na listi sa 24,6 milijardi dolara imovine

6749 pregleda 11 komentar(a)
Bezos, Foto: Shutterstock
Bezos, Foto: Shutterstock

Džef Bezos četvrtu je godinu zaredom najbogatiji čovjek u svijetu, objavio je časopis Forbs. Osnivač Amazona 'vrijedi' 177 milijardi dolara, što je 64 milijarde više nego prošle godine zahvaljujući velikom rastu vrijednosti Amazonovih dionica.

Najviše je napredovao Elon Mask koji je lani bio tek 35. na listi sa 24,6 milijardi dolara imovine. On je samo u proteklih godinu dana zaradio nevjerovatnih 126,4 milijarde dolara i sa ukupno 151 milijardom 'se lansirao' na drugo mjesto. Najviše to može zahvaliti 700-odstotnom rastu cijene dionice Tesle, prenosi Hina.

Većinski vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) francuski tajkun Bernard Arnault bio je ostao treći na listi, ali je i on gotovo udvostručio bogatstvo, na 150 milijardi dolara.

Četvrti je i dalje Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, sa 124 milijarde dolara.

Peti je osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg s 97 milijardi, a slijedi ga najuspješniji svjetski investitor Voren Bafet s milijardom manje.

Osnivač Oraclea Leri Elison vrijedi 93 milijarde dolara, dvojica osnivača Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin vrijede 91 odnosno 89 milijardi dolara, a prvih deset zaključuje indijski tajkun i najbogatiji Azijac Mukeš Ambani s 84,5 milijarde.

Najbogatija žena svijeta je vlasnica L'Oreala Francoise Betenkourt Mejers s 73,6 milijarde dolara i ukupno 12. na listi.

Desetorica najbogatijih vrijede 1,15 biliona dolara, što je za dvije trećine više nego prošle godine.

Sjedinjene Države i dalje imaju najviše milijardera, 724, ali ih Kina sustiže sa 698 milijardera. U Europi ih je 628.v

Preporučujemo za Vas