travunijana djokovici

Otkrivena nova vrsta puža u Crnoj Gori: Dobila ime po Novaku Đokoviću

"Travunijana djokovici je inače jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih vrsta na svjetskom nivou!! Jedinstvena kao i Novak", kazao je Pešić

44840 pregleda 974 reakcija 68 komentar(a)
Travunijana djokovici, Foto: Privatna arhiva
Travunijana djokovici, Foto: Privatna arhiva

Nova vrsta puža koja je otkrivena u u kraškom izvoru u blizini Podgorice dobila je naziv Travunijana djokovici u čast Novaka Đokovića.

Novu vrstu su otkrili Slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore.

Naučni rad sa otkrićem nove vrste objavljen je u poznatom međunarodnom časopisu “Subterranean Biology".

"Da biste otkrili neke od najređih životinja na svijetu koje nastanjuju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, došli do nepristupačnih staništa pećina i izvora, kao i za dugotrajni i strpljivi rad prilikom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam. Travunijana djokovici je inače jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih vrsta na svjetskom nivou!! Jedinstvena kao i Novak", kazao je Pešić.

On je kazao da se planira nastavak istraživanja ove jedinstvene vrste, sa ciljem da se urade detaljnje DNK anlize ovog endema, kako bi se dobila slika kako se odvijala evolucija živog svijeta i proces kolonizacije kraških područja Dinarida.

"U ovom projektu učestvovaće 11-12 profesora i doktoranada iz Crne Gore, Poljske, Slovačke i Srbije (koji kao i autor ove vrste dokazuju da su najveći Novakovi fanovi - naučnici!)", kazao je Pešić.