Novi transformers u čast Novaka Đokovića

Umjetnik koji pravi skulpture od auto-otpada Danilo Baletić, novog autobota posvetio proslavljenom teniseru

18377 pregleda 39 reakcija 23 komentar(a)
Baletić i njegov novi autobot, Foto: Privatna arhiva
Baletić i njegov novi autobot, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski umjetnik Danilo Baletić svojim jedinstvenim skulpturama od auto-otpada osvojio je publiku, ne samo u glavnom gradu Crne Gore, već i u svijetu. Naime, njegova kolekcija transformersa od skora je bogatija za još jednog autobota. U pitanju je dobri transformers kojeg je Baletić posvetio proslavljenom teniseru Novaku Đokoviću.

“Đoković kao inspiracija je bila dugo prisutna u meni. Ne samo Đoković kao sportista, nego i kao karakterna pojava. Tako da sam imao želju da njegov lik i djelo predstavim kroz skulpturu Transformersa”, priča u razgovoru za Vijesti Baletić i ističe da tenis, kao i postale sportove prati umjereno, kada ima vremena, što je zbog posla kojim se bavi rijetko.

Siguran je da Novak Đoković neće biti jedini sportista u čiju će čast napraviti robota.

“Te inspiracije sam se tek dotakao. Nisam još odlučio ko bi to mogao biti sljedeći, ali brzo ću imati nekog na umu”, obećava Baletić.

Iako je o novoj skulpturi obavijestio samo svoje prijatelje na društvenim mrežama, njegov novi transformers izazvao je oduševljenje.

“Već su odlične reakcije na skulpturu i priprema se neka ozbiljna priča za nju. Više o tome kada se desi”, bilo je sve što smo mogli saznati od Baletića. Nada se da će njegova skulptura, poput svih koje je napravio do sada, najprije čuvati njegove sugrađane.

“U koliko mi grad Podgorica izađe u susret, vrlo rado će transformers prvo čuvati moje rodno mjesto. U planu mi je da kad završim još nekoliko skulptura robota napravim novu izložbu”, ističe Baletić.

Svaki novi tansformers je bolji i zahtjevniji od prethodnika, a radeći na njima Baletiću nekad treba i više od godinu dana.

“Vrijeme izrade najviše zavisi od materijala, do kojeg sve teže dolazim, ali i vremenskih uslova, pošto radim vani, nemam atelje. Tako da radim između kapi kiše i ljetnje vrućine. Prosječno mogu da uradim oko tri skulpture za godinu”, otkriva crnogorski umjetnik koji je uvijek veću kreativnost pokazivao u pravljenju deseptikona (zlih robota). Ipak, transformers posvećen Đokoviću bio mu je inspirativan.

“Zaista sve zavisi od inspiracije i mogućnostima sa materijalom. Kada se sve spoji da je optimalno, nastaju ovako dobre skulpture. A moram da priznam da je napredak tu i zbog iskustva u radu”, iskren je Baletić.

Iako je na društvenim mrežama tagovao proslavljenog tenisera, Baletiću još uvijek nije poznato da li je Đoković saznao za ovu skulpturu napravljenu njemu u čast.

“Nemam informaciju da li je Novak upoznat sa mojim radom. Znam samo da su u toku neki pregovori sa mojom galerijom iz Beča da se skulptura možda postavi na turniru Đokovića u Beogradu, sada za koji dan. Vidjećemo”, nada se Baletić.

Svojim skulpturama od auto otpada crnogorski umjetnik je želio je da podigne svijest o očuvanju životne sredine. Tako su nakon što su čuvali Podgoricu nekoliko mjeseci, njegovi roboti nastavili svoju misiju posjećujući druge gradove, najprije regiona, pa kasnije Evrope i svijeta.

“Moje skulpture u osnovi poručuju jedno - čuvajmo planetu Zemlju, ona nam je jedini dom. A Transformers Novak daje jasnu poruku da je sve moguće kroz predan rad i volju”, zaključuje Baletić.

Skulpture čekaju bolje dane za putovanje po svijetu

Prošle godine publika je imala priliku da vidi i njegove jedinstvene dinobote, koji su se pridružili transformersima.

“Dinoboti su u Francuskoj u Provansi, gdje zajedno sa ostalim transformersima čekaju bolje dane za putovanje. Iako ne mogu da dobiju koronu, i oni su malo zastali zbog sveopšte situacije u svijetu. Kako sada stoje stvari, sljedeće izlozbe bi trebalo da krenu od ljeta”, otrkiva Baletić.

Bonus video: