Kako je jedna mačka inspirisala fitnes fenomen kojim se danas bavi 12 miliona ljudi

Džozef je zaključio da često istezanje, koje mačka radi kada naizgled nije fizički aktivna, pomaže njenim mišićima, pa je odlučio da to testira i na ljudima, prije svega na sebi

4052 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Engleska, 1914. godina, Prvi svjetski rat. Britanske vlasti donose odluku o hapšenju svih stanovnika njemačkog porijekla i Njemaca koji su u tom momentu na Ostrvu, strahujući da među njima ima špijuna i agenata.

Na listi se našao i 34-godišnji Džozef, gimnastičar i cirkuski izvođač. Sa velikim brojem Njemaca je interniran na ostrvo Man, a ovdje će stvoriti fenomen kojim se danas bavi 12 miliona stanovnika planete.

Džozef je rođen 1880. godine u Dizeldorfu i kao klinac je često bio bolestan. Otac ga je zbog toga upoznao sa gimnastikom, body buildingom, ali i borilačkim sportovima. Bio je član cirkusa, a uhapšen je tokom turneje po Engleskoj.

Kao osoba koja je svoj gotovo cijeli život provela trenirajući, boravak u zatvoru mu nije prijao. Kako nije imao rekvizite za trening, Džozefu su dani sporo prolazili, a tijelo mu se mijenjalo.

Povremeni stanovnici zatvora bile su i životinje, a Džozefa je posebno inspirisala jedna mačka. On je proveo neko vrijeme prateći poteze mačke koja je često dolazila u prostor za odmor u zatvoru. Džozef je gledao mačku kako juri miševe i ptice, troši energiju i popravlja svoju agilnost.

„On je proučavao pokrete beba i mačaka, koje je smatrao najsavršenijim stvorenjima na svijetu i došao do zaključka da mačka sve može da uradi bolje od nas”, ispričala je Meri Bouen, najstarija živa Džozefova učenica, u intervjuu za BBC 2018. godine.

„Mačka ne koristi sve djelove tijela sve vrijeme nego ekonomiše, naizmjenično se odmara i kreće, a meni je ta vještina u tom trenutku baš trebala”, rekla je nekadašnja balerina.

Džozef je zaključio da često istezanje, koje mačka radi kada naizgled nije fizički aktivna, pomaže njenim mišićima, pa je odlučio da to testira i na ljudima, prije svega na sebi.

Kako je bio u zatvoru, morao je da improvizuje. Tako je federe sa kreveta stavljao ispod nogu, kako bi mu stvarali otpor tokom vježbi, dok je iza glave za zid zakačio čaršave, osiguravši tako opterećenje i za ruke.

Svoj sistem je razvijao tokom zatvorskih dana. Pomagao je povrijeđenim vojnicima i drugim zatvorenicima. Na kraju rata, javnost je bila šokirana kada su iz Džozefovog zatvora ljudi izlazili u boljoj formi nego kada su sprovedeni u zatvor.

Poslije rata, Džozef odlazi u Ameriku, tokom puta na brodu upoznaje suprugu Klaru. U Njujorku su 1926. godine otvorili studio, gdje su promovisali sistem u kom se razvija snaga unutrašnjih mišića tijela, tj. mišića držača, i tako poboljšava držanje tijela i savitljivost. To se postiže serijom vježbi kojima se tijelo isteže ili koristi otpor za jačanje mišića.

Ovaj sistem prihvatili su profesionalni bokseri, balerine, policije i drugi sportisti.

Džozef je umro 1967. u 83. godini života. Tokom njegovog života, metoda koju je, zahvaljujući svojoj genijalnosti, ali i jednoj mački, nazivala se „Kontrologija“. Tek nakon njegove smrti, ova metoda je nazvana po njegovom prezimenu – Pilates.

(Cuko.me)

Bonus video: