Poboljšanje kvaliteta vode ima pozitivne posljedice na morski život

Foke sve prisutnije na belgijskoj obali

Prvi faktor je zabrana trgovine i uvoza kože i drugih proizvoda od foke koja je u Evropskoj uniji uvedene od 2009. godine. Drugi faktor je postepeno poboljšanje životne sredine, jer je ograničen nivo emisije štetnih gasova i tečnosti iz brodova

4102 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tokom 2020. godine na belgijskim plažama viđeno je oko 1.900 foka, a već nekoliko godina šetačima više nije neobično da vide foke, prenio je portal "Fokus na Belgiju" (Focus on Belgium).

Prema posljednjem izvještaju belgijskog Kraljevskog instituta za prirodne nauke o morskim sisarima, foke su sve prisutnije na belgiskoj obali i to zahvaljujući dva faktora.

Prvi faktor je zabrana trgovine i uvoza kože i drugih proizvoda od foke koja je u Evropskoj uniji uvedene od 2009. godine. Drugi faktor je postepeno poboljšanje životne sredine, jer je ograničen nivo emisije štetnih gasova i tečnosti iz brodova.

Naučnici su takođe ukazali na smanjenje otrovnih industrijskih jedinjenja koja se ispuštaju u more. Poboljšanje kvaliteta vode ima pozitivne posljedice na morski život.

Mladunci se zimi često viđaju na obali jer ne mogu da se upuste u morsku avanturu dok ne dobiju dovoljno masnoće i ne izgube krzno koje imaju na rođenju, dodao je belgijski portal.