Kit koji je zalutao u Temzu mora da bude uspavan

Kit je uspio da pobjegne od spasilaca i krenuo uzvodno rijekom umjesto da krene ka otvorenom

5851 pregleda 0 komentar(a)
Britanski spacioci oslobodili malog kita, Foto: REUTERS
Britanski spacioci oslobodili malog kita, Foto: REUTERS

Kit koji se nasukao na obalu Temze u predgrađu Londona je uspavan poslije pogoršanja njegovog stanja i ocjene stručnjaka da ne bi mogao da preživi, javili su spasioci.

Britanski spacioci su oslobodili malog kita, iz vrste minka kitova, juče ujutro, na radost stotina posmatrača koji su se okupili da gledaju spasavanje. Ali kit je uspio da pobjegne od njih i krenuo uzvodno rijekom umjesto da krene ka otvorenom.

"Stanje kita se pogoršalo u 45 minuta tokom kojih smo bili sa njim", rekla je juče koordinatorka britanskih spasilaca.

Kako je navela, životinja nije dobro disala i ne bi još dugo mogla da preživi, i dodala da su veterinari iz zoološkog vrta u Londonu uspavali kita, koji se izgleda odvojio od svoje majke.

Životinja duga između tri i četiri metra primijećena je u nedjelju u jugozapadnom dijelu Londona, a nasukala se na ispustima koji kontrolišu protok vode.

Temza kit
foto: REUTERS

Jedan portparol rekao je juče da je ponašanje životinje zabrinjavajuće i da stručnjaci strahuju da nije dobrog zdravlja.

Među najmanjim kitovima, minka kitovi obično dostižu 10 metara kada odrastu i žive na sjeveru Atlantskog i Tihog okeana, ali se pronalaze čak do Arktika ili ekvatora.

U Temzi se 2006. nasukao kit koji je tada izazvao veliko interesovanje javnosti. Međutim on je uginuo kada je bio vraćen u more.

Bonus video: