Ništa ne može biti teško kad je u pitanju osmijeh i sreća mališana

Maskote iz “Vesele družine” rado su viđeni gosti na svim proslavama gdje su prisutna djeca

4033 pregleda 0 komentar(a)
Duško Dugouško najtraženija maskota, Foto: Andjela photography
Duško Dugouško najtraženija maskota, Foto: Andjela photography

Ko ne bi volio da mu omiljeni lik iz crtanog filma uljepša proslavu?

Plišanim maskotama iz “Vesele družine” jednako se obraduju i djeca, ali i odrasli, pa i ne čudi što su česti gosti na proslavama, kako u Budvi, tako i u ostalim gradovima Crne Gore. Druženje da njima mališani dugo pamte, pa jedva čekaju priliku da opet uživo vide omiljene likove.

“Oduvijek sam željela da radim posao koji je vezan za djecu. Nešto što će ih usrećiti, izmamiti im osmijeh na lice, biti dio njihovih uspomena. Budući da je mnogo stvari koje zanimaju mališane, dostupno na svakom koraku, pa samim tim je postalo uobičajeno, izgubilo smisao zabave i prešlo u svakodnevnicu, došla sam na ideju da ručno izradimo maskote. U svijetu tehnologije, interneta (društvene mreže, igrice) vesela družina je pravo osvježenje”, kaže ispred “Vesele družine” Milica Palurović.

“Vesela družina”
“Vesela družina”foto: Anđela Photography

Najprije su tu družinu činile maskote Maša i njen drugar meda, akteri iz istoimenog popularnog crtanog filma.

“U pitanju je jedan od najpopularnijih crtaća kod djece, a sama njihova pojava nikog ne ostavlja ravnodušnim. U ponudi trenutno imamo 11 maskota, a uskoro će krenuti izrada još nekih likova”, obećava Palurovićeva.

Prve maskote vesele družine
Prve maskote vesele družinefoto: Anđela Photography

“Sve maskote su autentične i svaka od njih je priča za sebe. Najpopularniji lik je Duško dugouško. Poznati zec sa čuvenom rečenicom ‘Ej, šefe koji ti je vrag” unosi mnogo zabave i dobre energije kod djece. Povodom Vaskršnjih praznika je dijelio slatkiše i dječica su stvarno bila oduševljena. Jedan dječak nas je pitao da li može da dobije jednog zekana samo za sebe da zajedno sa njim prolazi sve pustolovine i da ga čuva od svih”, pohvalila se Palurovićeva.

Među “Veselom družimo” su maskote likova iz crtaća koje su gledale i starije generacije, zato ih i ne čudi što na proslavama dolasku družine se pored oduševljene djece, raduju i roditelji.

“Željela sam da sa maskotama napravim priču iz crtanog filma. Došla sam na ideju da izradimo kostime likova iz crtaca “Looney tunes” među kojima su Duško Dugousko, Patak Dača, Tviti, a u planu su da se sašiju i kostimi Silvestra, Tasmanijskog đavola kako bismo kompletirali čitavu družinu. Crtaći koje su gledale starije generacije jednako su prepoznatljivi i kod djece. Može se reći slobodno da je oduševljenje roditelja rame uz rame sa oduševljenjem djece. Što zbog maskota, što zbog toga što vide svoju djecu srećnu i razigranu”, priča Palurovićeva.

Uljepšaju svaku proslavu
Uljepšaju svaku proslavufoto: Anđela Photography

Druženje sa najmlađima obično prođe u smijehu i zagrljajima, a često i pitanjima, a rastanak sa omiljenom maskotom isprate brojne molbe da “ostane duže”, često i u suzama.

“Maskote su prisutne na poslavama onoliko koliko roditelji odluče, vrijeme zabave zavisi od njih. Za mališane je dolazak maskote poseban doživljaj koji dugo pamte i prepričavaju. Na jednom rođendanu kada se Maršal iz “Patrolnih šapa” pojavio, sljavljenik je upitao drugare: “Da li ja ovo sanjam”. Bio je oduševljen što će svoju sreću dijeliti zajedno sa Maršalom i molio ga da ostane da spava kod njega. Ali naš drugar im obeća da će ubrzo doći, da ide da obiđe još djece i tako žal zbog rastanka zamijeni ponovnim iščekivanjem i radovanjem novom susretu”, prisjeća se Palurovićeva.

Kako je dječija radoznalost uvijek prisutna, ima i onih koji žele da saznaju ko se to krije ispod maske.

“Dešavaju se i takve situacije, ali dosta rijetko. Obično nam takva pitana postavljaju starija djeca. Kada su u pitanju mlađa djeca, oni su ubijeđeni da je njihov omiljeni lik ‘izašao’ iz crtaća da bi im uljepšao slavlje”, ističe sagovornica “Magazina”.

Vesela družina odnedavno je krenula druženje sa mališanima. Zbog aktuelne pandemije nema proslava i okupljanja, a uravo to najmlađima teško pada, jer mnogi od njih ne shvataju zasto ne mogu da se druže sa omiljenim likovima.

“U vrijeme kada smo ograničeni i okruženi negativnim informacijama i situacijama zbog korona virusa, željela sam da unesem bar malo pozitivne energije i šarenila. Drago mi je što sam naišla na pozitivnu povratnu reakciju od roditelja i djece. Proslave rođendana se uglavnom organizuju na otvorenim površinama (plaža, dvorište, terase restorana). Ukoliko se slavi kući, onda to bude u užem krugu porodice, tako da maskota bude glavna atrakcija”, sa ponosom ističe Palurovićeva.

Za animiranje djece potrebno je mnogo energije, a nositi kostim satima je veoma naporno. Na pitanje koliko je teško nekad, zbog uslova, ostati dosljedan liku koji u tom trenutku igraju, odgovara:

“Zaista je dosta teško i iziskuje mnogo napora i truda. Animiranje djece čak i bez maske je dosta teško, prije svega što nije lako držati pažnju djece i učiniti svaki trenutak interesantnim. Fizički napor je podjednako težak, jer nije lako nositi masku dugo vremena zbog toplote koja je pod maskom iznad prosječne. Međutim članovi našeg tima, koji nose maskote su po prirodi ličnosti takvi da im ne može ništa biti teško zarad osmijeha i sreće mališana. Ulažu svoju kreativnost, strpljenje i puno pozitivne energije i zaista im uspijeva da od početka do kraja druženja djeca uživaju istim intenzitetom”.

Maskote iz “Vesele družine” imaju uslov poput Djeda Mraza, pa ako ih mališani žele u svojoj blizini moraju biti dobra, slušati starije...

“Sva djeca jedva čekaju rođendan. Za njih je to poseban dan u godini i žele da bude sve raznoliko i veselo. Ali da bi se sve to ispunilo, moraju biti dobri i poslušni. Kada maskota dođe, roditelji obično kažu ‘ovo je iznenađenje jer ste bili dobri’, pa čak i onoj nestašnoj djeci to bude znak da se u narednom periodu poprave i da će ih maskota obradovati dolaskom”, priča Palurovićeva.

Da bi što vjerodostojnije predstavljali likove iz crtaća, bili su prinuđeni da nauče i fraze koje junaci izgovaraju.

“Sve maskote ‘Vesele družine’ su birane pažljivo. Likovi su iz crtanih filmova koje sam i sama gledala kao mala, a sada uz mog sina upoznala sam i nove likove i njihove fraze koje često nekada koristimo i u svakodnevnici. Sve njihove poznate rečenice, pokrete i igru pretvaramo u stvarnost. Roditelji nam često kažu da nam duguju veliku zahvalnost, jer snove njihove djece pretvaramo u javu”, pohvalila se Milica.

Iako zasada imaju 11 maskota, “Vesela družina” nastavlja da se širi.

“U planu je izrada još mnogo maskota, kako bismo udovoljili svakom djetetu i imali veći izbor crtanih likova. Sljedeći je dobro poznati lik – “Ko živi u ananasu na dnu mora” – Sunđer Bob Kockalone”, otkriva Palurovićeva.

Bonus video: