Avion Er Fransa i KLM-a preko pola svijeta s gorivom od - ulja

Industrije širom svijeta eksperimentišu sa alternativnim gorivima jer vlasti pooštravaju pravila o emisiji zagađenja. Druge aviokompanije i proizvođači aviona takođe eksperimentišu sa upotrebom različitih količina biogoriva ili različitih vrsta "održivog goriva"

6179 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Er Frans-KLM danas šalje svoj avion na prvi dugolinijski let sa "održivim avionskim gorivom" - naftom pomiješanom sa sintetičkim mlaznim gorivom dobijenim od otpadnog ulja za prženje.

Kompanija je rekla da je prelazak na održivo vazduhoplovno gorivo (SAF) podrška stvaranju industrije koja garantuje ekološki sve odgovorniji vazdušni prevoz.

Avion leti iz Pariza za Montreal s mješavinom goriva u kojoj je 16 odsto "održivog goriva".

Industrije širom svijeta eksperimentišu sa alternativnim gorivima jer vlasti pooštravaju pravila o emisiji zagađenja. Druge aviokompanije i proizvođači aviona takođe eksperimentišu sa upotrebom različitih količina biogoriva ili različitih vrsta "održivog goriva".

Er Frans-KLM je svoju inicijativu predstavio na pariskom aerodromu "Šarl de Gol". Prisustvovale su ključne ličnosti vazduhoplovstva, uključujući izvršnog direktora te kompanije Benjamina Smita, izvršnog direktora naftne kompanije "Total" Patrika Pouena i predsjednika "Erbasa" Gijoma Forija.

Stiv Čonka, izvršni direktor "Inicijative za alternativno vazduhoplovno gorivo", pozdravio je taj potez jer je novo gorivo ključno za smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Endrju Marfi iz organizacije "Prevboz i okolina" u Briselu, rekao je da je "dobro što eksperimentišu" sada kada svijet izlazi iz pandemije i putovanja se obnavljaju.

Er Frans-KLM je tvrdio da je u februaru obavio prvi redovni let aviona sa sintetičkim "održivim gorivom", od Amsterdama do Madrida.

Bonus video: