Da li biste probali hljeb od mljevenih zrikavaca?

Svaki hljeb sadrži 70 zrikavaca i košta 3,99 eura što je jedan do dva eura više od normalnog hljeba
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2017. 16:16h

Finska pekara Fazer lansirala je prvi hljeb na svijetu koji se proizvodi od insekata i koji je ponuđen kupcima u prodavnicama.

Hljeb napravljen od brašna u kojemu su i mljeveni osušeni zrikavci kao i sjemenke sadrži više proteina od normalnog pšeničnog hljeba.

Svaki hljeb sadrži 70 zrikavaca i košta 3,99 eura što je jedan do dva eura više od normalnog hljeba, prenosi Hina.

"Nudi potrošačima dobar izvor proteina i nudi im jednostavan način da se upoznaju sa hranom od insekata", kazao je vođa inovacije Juhani Sibakov.

Zahtjevi za pronalaženjem novih izvora hrane i želja da se prema životinjama odnosi humanije povećali su interes za korišćenjem insekata kao izvora bjelančevina u nekoliko zapadnih zemalja.

U novembru Finska se pridružila zemljama poput Velike Britanije, Holandije, Belgije, Austrije i Danske u izdavanju dozvola za uzgoj insekata i njihovo korištenje u proizvodnji hrane.

Sibakov je kazao da je Fazer osmislio hljeb još prošlog ljeta alida je morao da sačeka sa usvajanjem propisa kako bi izašao na tržište.

"Ne osjeća se razlika u ukusu... Ima ukus hljeba", kaže Sara Koivisto, studentkinja iz Helsinkija pošto je probala hljeb.

UN procjenjuje da najmanje dvije milijarde ljudi u svijetu jede insekte i njih više od 1.900 vrsta koristi se za prehranu.

Galerija

Bonus video: