Ciljevi saveza su unapređenje strukture za e-sport u regionu

Osnovana Adria esport federacija

Udružili se savezi elektronskih sportova Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine

1591 pregleda 28 reakcija 31 komentar(a)
AEF osnivačka sjednica, Foto: Promo
AEF osnivačka sjednica, Foto: Promo

Savezi elektronskih sportova Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine formirali su prekjuče Adria esports federaciju (AEF), a očekuje se da se federaciji do kraja godine pridruže i Slovenija, Hrvatska, Srbija, Kosovo i Albanija. Za predsjednika AEF-a je izabran Boban Totovski, glavni sekretar Međunarodne esport federacije (IESF) i predsjednik Esport federacije Sjeverne Makedonije.

Ciljevi saveza su unapređenje strukture za e-sport u regionu, poboljšanje prilika za mlade igrače, razbijanje predrasuda vezanih za e-sport i videoigre.

“Savez smo oformili da nam pomogne da u ovom regionu pravilno razvijemo e-sport i ekosistem e-sporta, pored ostalog i zbog toga da ne bi došlo do situacija da velike korporacije koriste amaterske igrače u promotivne ciljeve, bez ikakvog benefita’’, kazao je Totovski.

Prema riječima Filipa Šoća, predsjednika Saveza elektronski sportova Crne Gore (SESCG), gejming je budućnost, a Adria region ima fenomenalne igrače.

“Gejming će do 2024. godine postati olimpijski pripremni sport, a 2028. će zasigurno biti na Olimpijskim igrama. Ko u to ne vjeruje može pogledati fudbalski i košarkaški savez. Uefa uveliko organizuje evropsko prvenstvo u PES-u, a istim putem ide i Fiba”, rekao je Šoć.

Ante Šaravanja, predsjednik e-sport asocijacije u Bosni i Hercegovini istakao je i ekonomski razvoj koji bi e-sport scena mogla pružiti regionu, što je takođe jedan od ciljeva federacije.

„U 2020. godini zabilježeno je više od 2,5 milijarde igrača u svijetu i taj broj nastavlja da raste. Zbog pandemije je većinom nastavio da se odvija u obliku online turnira i takmičenja, što pokazuje da e-sport ima veću otpornost na vanjske faktore od klasičnih sportova. Čvrsto vjerujemo da je e-sport budućnost i želimo da stvorimo uslove da se e-sport u regionu razvija zajednički’’, dodao je Šaravanja.

Preporučujemo za Vas