iskopavanja u gradu Dafna

Jaje staro 1.000 godina nađeno u septičkoj jami u Izraelu

Pošto je ljuska bila blago napukla, većina sadržaja je iscurila, ali je dio žumanca sačuvan

9489 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kokošje jaje staro 1.000 godina, jedno je od najstarijih ikada pronađenih u Izraelu.

Pošto je ljuska bila blago napukla, većina sadržaja je iscurila, ali dio žumanca je još u jajetu, što će omogućiti dalje analize.

Izraelski arheolozi su tokom iskopavanja u gradu Dafna, pronašli kokošje jaje staro 1.000 godina.

„Ovo je veoma rijetko otkriće i u Izraelu i u svijetu. Zanimljivo je pronaći fragmente jajeta, ali pronaći cijelo jaje je jedinstveno otkriće. Pošto je unutrašnjost ljuske u odličnom stanju, arheolozima će biti lakše da proučavaju pronađeni materijal i izvuku DNK”, istakao je arheolog Li Peri Gal.

Fragmenti ljuske jajeta iz ranijih perioda pronađeni su u Davidovom gradu u Jerusalimu i u Cezareji i Apoloniji.

Kompletno jaje je iskopano u ogromnom industrijskom kompleksu koji datira iz vizantijskog perioda od 4. do 7. vijeka p.n.e. Unutar lokacije arheolozi su pronašli septičku jamu iz islamskog perioda i na njihovo iznenađenje unutra su primijetili neobičan predmet.

„Pretpostavlja se da je jaje očuvano zbog uslova u kojima je pronađeno, u septičkoj jami koja sadrži mekani ljudski otpad koji ga je sačuvao. Čak i danas jaja retko opstaju u kartonima supermarketa. Nevjerovatno je pomisliti da je ovo otkriće staro 1000 godina”, rekla je Ala Nagorski, arheolog i direktorka arheoloških iskopavanja.

“Pilići su u jugoistočnoj Aziji pripitomljeni prije oko 6.000 godina, ali su tek kasnije korišćeni u ljudskoj ishrani. Prvobitno su korišćeni u borbama, darivani kraljevima, a neki ljepši primjerci bili su u drevnim zoološkim vrtovima. Trebalo im je vremena da uđu u ljudsku ishranu”, rekao je Li Peri Gal.

Dokazi o gajenju pilića pronađeni su prvi put u helenističkom nalazištu Mareša u Izraelu, koje je staro 2.300 godina.

Piletina je predstavljala važan dio prehrane starih Jevreja, a kasnije i starih muslimana, koji nisu mogli da jedu svinjetinu.

„Porodicama je bila potrebna gotova zamjena za protein koja ne zahtijeva hlađenje i konzerviranje, a pronašli su je u jajima i pilećem mesu”, rekao je Peri Gal.

Jaje pronađeno u Dafni je puklo kada je uzeto sa lokacije, ali je vraćeno u prvobitno stanje u laboratoriji za organsku hranu.

U septičkoj jami pronađeni su i neki drugi predmeti, uključujući tri koštane lutke.

Iskopavanja su izvedena u okviru projekta izgradnje novog naselja u Dafni, jer izraelski zakon zahtijeva da svi građevinski projekti budu praćeni iskopavanjem.

InfoBox Text/Lead Mali - Bo. Rume od et voluptatum faccatia quam commolo reruptatur?

Ra dolum id ut quaecus

Preporučujemo za Vas