Koje su opasnosti visokih temperarura i kako zaštititi psa tokom vrelih dana

Psi se ne znoje poput ljudi, i vrlo lako se mogu pregrijati, što dovodi do toplotnog udara i brojnih ozbiljnih zdrastvenih problema, pa čak i smrti

3890 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljeto je danas i zvanično, a velike temperature su već pogodile naše područje. Toplota nije najveći saveznik naših ljubimaca, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju tokom vrelih dana.

Psi se ne znoje poput ljudi, i vrlo lako se mogu pregrijati, što dovodi do toplotnog udara i brojnih ozbiljnih zdrastvenih problema, pa čak i smrti. Cuko.me vam zbog toga donosi signale koji upozoravaju na opasnost od ovog problema.

Teško disanje

Psi toplotu izbacaju kroz šape, ali i težim disanjem. Otežano disanje ima pak faze, pa je zbog toga važno da pratite ponašanje svog cuka.

Pas kojem je vruće će prvo malo otvoriti usta, a kako se grije, tako će sve više otvarati usta i disati duboko. Jezik zatim natekne i pas ga drži sa strane. Ovo je praktično posljednja faza pred toplotni udar, pa je vrlo bitno da odmah rashladite svog psa.

Pretjerano izlučivanje tečnosti

Ako vaš pas pretjerano izlučuje tečnosti iz usta, to je pokazatelj da ima problema sa temperaturom.

Pretjerano izlučivanje iz usta je odbrambeni sistem psa kod velike temperature.

Česti odmori i ležanje

Šetate vašeg psa tokom ljetnjeg perioda, a on svako malo legne da odmori? Jasan znak da na psa utiču vremenske prilike, i da mu je potrebno trenutno hlađenje i odmor.

Nosite sa sobom vodu, kako bi u svakom trenutku ljubimac mogao da se osvježi i odmori.

Brz i nepravilan rad srca

Srce koje ubrzano “lupa”, kao i nepravilan rad srca tokom vrućina je još jedan znak da se pas “pregrijao”. Ubrzan rad srca je pokušaj tijela da pumpa što više ugrijane krvi ka ekstremitetima i od vitalnih organa, gdje može da napravi štetu.

Ako se ovo desi vašem psu, povedite ga odmah kod veterinara.

Sunce i opektoine

Visoke temperature donose opasnost i od opekotina. To se posebno odnosi na šapice pasa. Njihovi jastučići na šapama tako mogu da izgore tokom šetnje, posebno na pjesku ili asfaltu.

Provjerite toplotu podloge po kojoj ljubimac šeta tako što ćete prisloniti šaku na pod. Ukoliko ne možete da držite ruku na podlozi, onda je prevruće i za vašeg psa.

Tokom ljeta stručnjaci savjetuju da ljubimca što više šetate po travi.

Vožnja sa ljubimcem

Ljeto znači i više vanjskih aktivnosti. Ukolio ljubimac ide sa vama na izlet, obavezno mu obezbijedite vodu i mjesto za odmor u hladu.

Planinarenje i duže šetnje na većoj temperaturi donose opasnosti, jer se psi raslhađuju dahtanjem. Kada udiše samo vruć vazduh, psu je mnogo teže da se rashladi.

Zbog toga je, u zavisnosti od toga gdje planirate da provedete dan, nekada bolje ostaviti ljubimca kući.

Takođe, da li treba napominjati da je ostavljanje ljubimca u automobilu tokom ljeta jedna od najvećih opasnosti po njihovo zdravlje, te da fatalne posljedice mogu da nastanu nakon samo nekoliko minuta provedenih u zatvorenom autu?

Kako spriječiti toplotni udar?

Kao i kod svih opasnih stvari u životu, prevencija je najbolji lijek. Pas tako treba da ima pristup svježoj vodi, kao i hladu. NIKADA ne ostavljajte svog psa u automobilu, čak i kada su prozori spušteni, jer temperatura za tren dostiže nivo koji stvara probleme našim krznenim prijateljima.

Ako imate pse sa ravnom njuškom, poput mopsa ili buldoga, uzmite u obzir njihovu jedinstvenu anatomiju koja čini da im toplo vrijeme teže pada.

Konsultujte se sa veterinarom kod dužih šetnji i putovanja, kako bi dobili dodatne savjete koji će pomoći da u odmoru uživate i vi i vaš ljubimac.

CUKO.ME

Bonus video: