Đoković oduševljen svojim transformersom

Skulpture od auto-otpada crnogorskog umjetnika Danila Baletića glavna atrakcija teniskog turnira u Palma de Majorki

31859 pregleda 498 reakcija 23 komentar(a)
Tražio da se umjetnik potpiše na dijelu koji je otpao sa transformersa: Đoković i Baletić, Foto: Privatna arhiva
Tražio da se umjetnik potpiše na dijelu koji je otpao sa transformersa: Đoković i Baletić, Foto: Privatna arhiva

Skulpture crnogorskog umjetnika Danila Baletića iz serije “Teniske legende” glavni su zaštitni znak ovogodišnjeg takmičenja u Palma de Majorki. Iako je svoje transformerse od auto-otpada posvetio Novaku Đokoviću, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, na ovom takmičenju koje je pripremno za Vimbldon samo je prisutan srpski teniser koji na istom igra dubl.

“Super su reakcije. Najbolje je reagovao Novak. Imali smo neposredan susret i lijepo druženje. U transportu mi je otpao jedan dio od oružja sa skulpture, što se rijetko dešava, pa sam mu taj dio poklonio. Oduševio se i tražio je da mu ga potpišem. Rekao je da mu to oružje liči na pehar sa Wimbldona. On je velika zvijezda, i bukvalno se svi otimaju za njega, od organizatora do sponzora i fanova. Nije mu lako”, priča svoje utiske za “Vijesti” iz Palma de Majorke Baletić.

Iako su njegovi autoboti kad su krenuli iz Podgorice, umjesto reketa u ruci držali oružje, to se dolaskom na ovo takmičenje promijenilo. Na početku takmičenja sve tri teniske legende od auto-otpada u ruci su držale rekete.

“Organizatori su tražili da skulpture prvo drže rekete, pa da se u toku turnira oni promijene oružjem. To smo i uradili na oduševljenje i publike i tenisera”, objašnjava umjetnik.

Velike limene skulpture iz radionice ovog umjetnika obišle su svijet, no njihov transport uvijek zadaje muke. Do sada uglavnom su transformersi na odredišta stizali “u jednom komadu”.

“Uvijek je ozbiljna stvar i veliki posao organizacija prevoza i postavka mojih skulptura. Kompletnu logistiku i organizaciju rade ljudi iz galerije, a ovaj put i ekipa iz Emotion grupe koja je organizator više ATP turnira u svijetu”, iskren je Baletić.

Novak i transformers
Novak i transformersfoto: Privatna arhiva

Poput ostalih statua iz radionice Baletića i “Teniske legende” nakon Majorke kreću na svoj put gdje će podsjećati sve na očuvanje životne sredine.

“Ima puno najava za dalji put skulptura, ne bih da prejudiciram, ali sigurno ih čeka još puno putovanja i dešavanja. Ja sam još uvijek na Majorki do 28. juna kada se završava turnir. Uživamo gledajući tenis i malo odmaram od teškog rada kojem sam bio izložen posljednjih nekoliko mjeseci. Ubiram plodove”, pohvalio se Baletić.

Bonus video: