Kako spriječiti mačku da grize stvari?

Iako prirodno ponašanje, grickanju stvari treba stati na kraj, kako bi se izbjegle posljedice, poput udara struje ili trovanja, što može nastati kao posljedica grickanja biljki

5142 pregleda 3 komentar(a)
Griša, ljubimac redakcije Vijesti, Foto: Vijesti
Griša, ljubimac redakcije Vijesti, Foto: Vijesti

Grickanje stvari spada u red destruktivnih ponašanja, te ponašanja koja izazivaju nervozu kod vlasnika ljubimaca. Mačke, baš kao i psi, vole da grizu stvari, pa će se tako na „meniju“ naći kablovi, biljke, namještaj, obuća.

Razlozi za grickanje stvari su razni, i kreću se od dosade, preko stresa, pa do znatiželje ili rasta zuba. Generalno, grickanje stvari je aktivnost koju više praktikuju mačići, ali se pojavljuje i kod starijih mačaka.

Iako prirodno ponašanje, grickanju stvari treba stati na kraj, kako bi se izbjegle posljedice, poput udara struje ili trovanja, što može nastati kao posljedica grickanja biljki.

Kako pomoći mački koja grize stvari? Donosimo vam nekoliko savjeta.

Igračke

Kontrolisati grickanje mačke možete tako što ćete joj ponuditi da gricka igračke. Izaberite neku od raznih varijanti igračaka, poput onih sa zvukom, mekših, tvrđih. Najbolje je da kupite više tipova igračaka, kako mački ne bi dosadila jedna te ista igračka.

Postavite igračke po kući i pustite mačku da istraži dom i pronađe igračke. Mačke vole izazove, pa budite kreativni. Potraga za igračkama znači i da mačka troši više energije, što automatski dovodi do toga da je manje vremena da misli o grickanju namještaja ili drugih zabranjenih predmeta.

Trava i plastične slamke

Ako vaša mačka voli da grize biljke, onda bi trebalo da joj ponudite travu. Trava ima istu teksturu kao biljke, no za razilku od nekih biljki, nije toksična.

Takođe, mačke vole plastične slamke, a stručnjaci ih preporučuju za jačanje zuba kod mačića.

Kablovi

Kablovi i kućni aparati su često na meti mačaka. Grickanje kablova može da bude fatalno po ljubimca.

Zbog toga se savjetuje da kablove zaštitite plastičnim kanalicama, kako bi spriječili vašu mačku da dođe u kontakt sa mogućim opasnostima.

Sakrijte obuću i torbe

Stvari poput odjeće i torbi bi trebalo sakriti, tačnije staviti na mjesto koje mačka ne može da dohvati. To su najčešće ormari za obuću. Sve dok je obuća sakrivena, mačka će morati da se zanima igračkama.

Griša obožava kablove
Griša obožava kablovefoto: Vijesti

Sprej

Dok obuću i torbe možete sakriti, sa namještajem to nije slučaj. Zbog toga postoje sprejevi koji odbijaju mačke.

Mačka će naime zagristi namještaj, no sprej koji nanesete će biti toliko lošeg ukusa da vjerovatno neće htjeti da ponovi tu aktivnost.

Konsultujte se sa veterinarom koje sprejeve smijete nanijeti na namještaj.

Dvostruka traka

Mačke ne vole trake koje su ljepljive sa obije strane. Ako ne možete da zaštitite žice i kablove po kući, onda postavite dvostruku traku.

Takođe, možete naučiti mačku da je grickanje igračaka dozvoljeno, dok grickanje žica nije. Mačke obično prestanu da grizu kada odrastu, no kao što smo ranije naveli, grickanje se dešava i kod starijih mačaka, pa ne oklijevajte da u slučaju sumnje na neki problem kontaktirate veterinara i zakažete pregled.

Bonus video: