Nikla najveća pješčana građevina na planeti – zamak koronavirusa koji tlači ljude

Virus „upravlja našim svijetom, govori nam što treba da radimo i sprječava nas da budemo uz porodicu i prijatelje“, rekao je Stijger

11150 pregleda 1 komentar(a)
Najveći dvorac od pijeska na svijetu, Foto: REUTERS
Najveći dvorac od pijeska na svijetu, Foto: REUTERS

Na krajnjem sjeverozapadu Danske izgrađen je najveći dvorac od pijeska na svijetu, visok 20 metara i težak oko 5.000 tona, objavili su u srijedu njegovi graditelji, prenosi N1.

Visok 21,16 metara i bogato ukrašen, duži je za 3 metra od dvorca izgrađenog u Njemačkoj 2019. koji je do sada držao Ginisov rekord sa svojih 17,66 metara.

Smješten u ljetovalištu Blokhus, na sjevernom vrhu Jitlanda, dvorac je izgrađen u obliku piramide kako se ne bi srušio, što je metoda koju koriste stručnjaci za krhke građevine.

Njegov tvorac, Holanđanin Vilfred Stijger, kojem je pomagalo tridesetak najboljih graditelja u pijesku na svijetu, želio je da prikaže snagu koronavirusa u svijetu od početka pandemije.

Virus „upravlja našim svijetom, govori nam što treba da radimo i sprječava nas da budemo uz porodicu i prijatelje“, rekao je Stijger.

Zamak od pijeska
foto: REUTERS

Ukupno je 4.860 tona danskog pijeska upotrebljeno za izgradnju dvorca koji je mogao da se podigne zahvaljujući drvenoj konstrukciji skrivenoj unutar njega.

Da se ne bi raspršio pijesak sadrži približno 10 posto gline. Po završetku izgradnje, nanesen je i sloj lijepka kako bi dvorac na toj vjetrovitoj obali potrajao veći dio zime.

Na vrhu dvorca nalazi se koronavirus od pijeska koji tlači ljude a oni čine sve da ga pobijede, pojasnio je umjetnik.

Graditelji očekuju da dvorac izdrži jak mraz i potraje do februara ili marta.

Konstrukcije od pijeska su postale tradicija u Blokhusu i skulpture uglavnom izdrže do januara.

Bonus video: