Ruski padobranci skaču sa psima: Pokušavaju šapicama da dohvate zemlju sa 4.000 metara visine (VIDEO)

„Psi su često uključeni u operacije spasavanja i vojne akcije, ali nekada predugo traje dolazak do destinacije kopnenim putem. Zbog toga je važno da budu u mogućnosti da stignu helikopterom ili avionom“, stoji u saopštenju za javnost

8701 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/Twitter
Foto: Printscreen/Twitter

Ruski padobranci i spasioci uskoro bi mogli da se na zemlju dočekuju sa četvoronogim pomoćnicima.

Državna kompanija Tehnodinamika, saopštila je da je u završnoj fazi testiranja prvog ruskog sistema sa psima padobrancima.

Državna televizija objavila je snimak njemačkog ovčara, koji sa čovjekom skače sa 4.000 metara visine.

„Psi su često uključeni u operacije spasavanja i vojne akcije, ali nekada predugo traje dolazak do destinacije kopnenim putem. Zbog toga je važno da budu u mogućnosti da stignu helikopterom ili avionom“, stoji u saopštenju za javnost.

Psi su duže vrijeme spremani za ovaj test koji su uspješno prošli, saopštili su padobranci Juri Mironov i Andrej Toropkov.

„Nijesmo znali kako će njihovo tijelo da reaguje. Iznenadilo nas je da su psi vidjeli zemlju i pokušavali da šapicama dodatku tlo, iako su bili na 4.000 metara visine. Stručnjaci su smatrali da tako daleko neće moći da vide“.

„Najvažnije je da pas uđe u letjelicu. Dobro podnose let i gledali su kroz prozore oblake. Po doskoku, psi su bili spremni da odmah prate komande“, kažu padobranci.

Tehnodinamikin izum može da podrži psa do 45 kilograma težine. Pas se nalazi u poziciji u kojoj je i čovjek tokom tandem skoka.

„Psi se uznemire kada se otvore vrata aviona, zbog vjetra i buke, ali tu smo mi da ih smirimo“.

Iz Tehnodinamike su saopštili da rade na uvećanju maksimalne visine za skok, te da očekuju da će uz specijalni kiseonik za psa, padobranci sa životinjama moći da skaču sa visine od čak 8.000 metara.

Testiranja će biti završena do kraja 2021. godine.

Bonus video: