Toplotni talas u Kanadi skuvao školjke u moru

Stradanje ovih životinja privremeno će uticati na kvalitet vode na tom području, kaže morski biolog

11060 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Desetine hiljada školjki, zvjezdača i puževa bukvalno su skuvane za vrijeme rekordnih vrućina u Kanadi, piše Business Insider.

Kris Harli, morski biolog s Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, osjetio je smrad na plaži Kitsilano u Vankuveru. Ipak, nije jasno kada su školjke uginule. Harli je rekao da većina stradalih vrsta može podnijeti temperature do 30 Celzijusovih stepeni.

Britansku Kolumbiju pogodile su rekordno visoke temperature, a najviša temperatura izmjerena je 29. juna i iznosila je 49.6 Celzijusovih stepeni.

“Stradanje ovih životinja privremeno će uticati na kvalitet vode na tom području. Naime, neke školjke filtriraju more”, rekao je Harli.

Takođe, rekao je da bi više od milijardu malih obalnih životinja koje žive uz pogođenu obalu Sališkog mora, inače graničnog mora Tihog okeana, moglo umrijeti.

Temperature u Kanadi bile su toliko ekstremne da su šumski požari stvorili pirokumulunimbuse, oblake koji mogu generisati tornada i munje, te tako prouzrokovati požare.

Ovo nije prvi put da je toplotni talas izazvao ovakvu situaciju. U Bodega Headu, zalivu na kalifornijskoj obali, toplotni talas 2019. prouzrokovao je najveći pomor dagnji ikad.

Bonus video: