"mjesto gdje se može razgovarati o fudbalu"

"Maradonska" crkva otvorena u Meksiku

Unutar crkve postavljen je „krstov put“ s fotografijama Maradone, koji to „božanstvo“ prikazuju od djetinjstva do amblematskih susreta s pokojnim kubanskim vođom Fidelom Kastrom i papom Franjom. „Maradonska“ religija proširila se u nekoliko zemalja svijeta i ima više od pola miliona sljedbenika

6496 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Par velikih vaza s fudbalskim loptama stoji na ulazu u prvu "Maradonsku" crkvu u Meksiku, a slika Dijega Maradone s tipičnim meksičkim "čaro" šeširom pozdravlja sljedbenike presrećne zbog crkve izgrađene svom božanstvu, prenosi N1.

Crkva u centralnom meksičkom gradu Puebli, koja je otvorena 7. jula, slavi „religiju“ koju su u Argentini još za Maradoninog života, 1998. godine, stvorili njegovi poklonici.

Unutar crkve postavljen je „krstov put“ s fotografijama Maradone, koji to „božanstvo“ prikazuju od djetinjstva do amblematskih susreta s pokojnim kubanskim vođom Fidelom Kastrom i papom Franjom. „Maradonska“ religija proširila se u nekoliko zemalja svijeta i ima više od pola miliona sljedbenika.

Maradona crkva
foto: REUTERS

„Moji mama i tata, koji su katolici, kažu da je to ludo“, rekla je 22-godišnja fudbalerka Andrea Ernandez, tokom posjete Maradoninoj crkvi ukrašenoj plakatima idola dok je igrao za klubove u Španiji i Italiji.

„Ali za nas, koji volimo fudbal, jako je lepo što Maradona može da ima takvo priznanje u Meksiku“, dodala je Andrea.

Maradona crkva
foto: REUTERS

Maradona, koji je umro u novembru 2020. nakon proslave 60. rođendana, fudbalsku slavu je postigao kad je 1986. osvojio Svjetsko prvenstvo u Meksiku, što ga je krunisalo za jednog od najboljih igrača svih vremena.

Marselo Buše, koji je otvorio crkvu, rekao je novinaru Rojtersa da je to mjesto gdje se može „razgovarati o fudbalu“.

„To nije poput odlaska u drugu crkvu, sjedenja i slušanja“, rekao je Buše.

„Ovdje ste dio svega. Ljudi su to prihvatili i vrlo su srećni. Vidio sam kako plaču, bacaju se na njegovu sliku, mole se“, kazao je i zaključio: „Osjećam se mnogo bolje što nisam jedini lud“.

Preporučujemo za Vas