enzim batroksobina koji se nalazi u otrovu zmija, najčešće poskoka

Naučnici od zmijskog otrova napravili lijepak za brzo zaustavljanje krvarenja

Pojasnio je da su u laboratoriji uspjeli na bazi enzima iz zmijskog otrova da naprave lijepak koji će moći da se koristi i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povrijedama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrijavanjem pomoću svetiljke pametnih mobilnih telefona

9400 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Naučni tim sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine napravio je lijepak za kožu koji u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje, prenosi N1.

Naučni časopis “Science Advences“ objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim ljekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmija, najčešće poskoka.

Naučni tim činili su istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Western univerziteta i Vojnomedicinskog univerziteta iz kineskog grada Čongkinga.

Kibre Makonan sa Western univerziteta je za CBC kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razređivanjem krvi ili djelovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

“Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo da napravimo zaokret i iskoristimo to kao neki vid pomoći i lijeka. Evo, uspjeli smo da dođemo do pozitivnog odgovora“, kazao je Makonan.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspjeli na bazi enzima iz zmijskog otrova da naprave lijepak koji će moći da se koristi i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povrijedama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrijavanjem pomoću svetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je lijepak te vrste i deset puta efikasniji od fibrinskih lijepaka koji se već koriste u medicinske svrhe.

Očekuje se da se novorazvijeni lijepak u masovnoj komercijalnoj upotrebi nađe za pet godina.