U Boku stižu mnoge super-jahte, pažnju ipak plijeni klasični britanski oldtajmer

Riječ je o oldtajmeru starom čak 83 godine koji plijeni svojom ljepotom onoga što se nekada u kolijevi svjetskog jahtinga - Velikoj Britaniji, zvalo "klasična džentlmenska jahta"

19978 pregleda 8 komentar(a)
Jahta Shemara, Foto: www.y.co
Jahta Shemara, Foto: www.y.co

Brojne jahte mnogih bogataša i slavnih ličnosti ovih dana pohode Boku Kotorsku, ali u moru modernih i najčešće bezličnih takvih brodova za uživanje lišenih bilo kakve harizme, povremeno se pojavi i po neka jahta koja izgledom ili istorijatom razveseli sve zaljubljenike u brodove i pomorstvo.

Tako je sinoć iz Dubrovnika u Boku stigla predivna stara morska dama - 64 metra duga klasična motorna jahta "Shemara".

Riječ je o oldtajmeru starom čak 83 godine koji plijeni svojom ljepotom onoga što se nekada u kolijevi svjetskog jahtinga - Velikoj Britaniji, zvalo "klasična džentlmenska jahta".

"Shemara" koja je sinoć zvanično crnogorsku državnu granicu prešla u tivatskoj marini Porto Montenegro, a danas se usidrila ispred Orahovca u Kotorskom zalivu, napravljena je 1938. godine u britanskom brodogradilištu "John I. Thornycroft & Company” u Sautemptonu po posebnoj narudžbi britanskog tajkuna i fabrikanta naoružanja Bernarda Dokera.

Lijepa jahta deplasmana 830 tona je tokom Drugog svjetskog rata bila mobilisana za ratne svrhe i ušla je u sastav britanske Kraljevske mornarice gdje je služila kao školski i brod za uvježbavanje protivpodmorničkih dejstava.

Tokom jedne od tih vježbi 30. maja 1943. godine, "Shemara" je simulirala napad na zaronjenu podmornicu sa britanskom podmornicom HMS "Untamed", kada je podmornica doživjela iznenadni kvar i katastrofu u kojoj je "Untamed" potonula i sa sobom na dno zaliva Firth of Klajd u Škotskoj, povukla cijelu svoju posadu od 35 ljudi.

'Shemara' sinoć na graničnom prelazu Porto Montenegro
"Shemara" sinoć na graničnom prelazu Porto Montenegrofoto: Siniša Luković

Po završetku rata "Shemara" je demobilisana iz vojne službe i vraćena kao jahta svom originalnom vlansiku pa je tokom pedesetih postala poznata kao jedan od najluksuznijih takvih brodova na kome je Doker priređivao raskošne zabave za VIP osobe tog vremena, među kojima i egipatskog kralja Faruka.

Jahta je narednih decenija dva puta mijenjala vlasnika, da bi je 2010. kupio aktuelni njen vlasnik, britanski biznismen u oblasti telekomunikacija, ser Čarl Danston.

On je 2014. staru jahtu detaljno rekonstruisao i remontovao, zadržavši što je moguće veći dio "Shemarinih" origiunalnih starih karakteristika, njene čelične konstrrukcije i palube presvučene plemenitom tikovinom, ali je zato potpuno primijenio pogodni sistem jahte koji sada čine moderni dizel-električni agregati sa dva Rols Royce azipoda umjesto klasičnih propelera.

Umjesto svojih starih drvenih, "Shemara" je dobila identične nove jarbole od karbonskih vlakana, a staro čelično nadgrađe joj je zamijenjenejo novim, istog izgleda, napravljenim od aluminijumskih legura.

Luksuzna unutrašnjost "Shemare" dizajnirana je u klasičnom stilu pa ukupno 12 gostiju koje ona može da primi u šest kabina, zaista ima osjećaj da su na brodu, a ne nekom modernom hotelu na kopnu, kakav im utisak daje većina modernih superjahti.

Jahta ima 16 članova posade, a krstari brzinom od 14 čvorova. "Shemara" je inače, na raspolaganju za čarter, a iznajmljivanje tog broda košta 275.000 eura sedmično u ljetnjoj sezoni.

Bonus video: