"bio je vidljiv otprilike pet sekundi“

Veliki meteor osvijetlio nebo u Norveškoj

Meteor se prvi put pojavio oko 90 kilometara sjeverno od Osla i nastavio put u pravcu jugozapada prije no što je bljesnuo u nekoliko snopova svjetlosti dok se raspadao u atmosferi

5317 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Neuobičajeno velik meteor vidio se iznad velikog dijela južne Skandinavije i osvjetljavao je jugoistok Norveške snažnim bljeskom svijetlosti nekoliko sekundi, saopštili su norveški stručnjaci, navodeći da su mnogi rekli da su čuli i jak zvuk grmljavine, prenosi N1.

Norveška mreža za praćenje meteora navela je da je analizirala i pregledala nekoliko video-zapisa nastalih u nedjelju i saopštila da se meteor prvi put pojavio oko 90 kilometara sjeverno od Osla i nastavio put u pravcu jugozapada prije no što je bljesnuo u nekoliko snopova svjetlosti dok se raspadao u atmosferi.

Norveška meteor
foto: REUTERS

"Meteor se pojavio u 1.08 ujutro u noći 24. na 25. jul i bio je vidljiv otprilike pet sekundi“, navela je mreža na Tviteru.

Meteori – kamenje iz svemira koji po ulasku velikom brzinom u Zemljinu atmosferu počnu da gore, nisu neobična pojava u Norveškoj čija meteorska mreža brojnim kamerama neprekidno nadgleda nebo.

Norveška meteor
foto: REUTERS

Meteor obično izgori i ispari u atmosferi, a komadi koji padnu na Zemnlju nazivaju se meteoriti.

Preliminarni podaci pokazuju da je meteorit od norveškog meteora možda ipak pao na Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, nedaleko od Osla, saopštila je Norveška meteorska mreža.

Preporučujemo za Vas