U Tivat stigla jedna od najpoznatijih svjetskih jahti

"Christina O" najpoznatija je po tome što je nekada pripadala grčkom brodovalničkom tajkunu Aristotelu Onazisu i bila svojevrsni rodonačelnik onoga što danas u jahtingu poznajemo od pojmom ulttraluskuzna superjahta

23580 pregleda 99 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Jedna od najčuvenijih svjetskih klasičnih superjahti, stara morska dama "Christina O", uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu.

Ovaj lijepi klasični brod koji vije zastavu Malte, u Tivat je stigao iz albanske luke Sarandi, a "Christina O" vezala se na vrhu mula 1 u Porto Montenegra rezervisanom za najveće i jahte vlasnika koji insistriraju na strogoj privatnosti i diskreciji.

"Christina O" najpoznatija je po tome što je nekada pripadala grčkom brodovalničkom tajkunu Aristotelu Onazisu i bila svojevrsni rodonačelnik onoga što danas u jahtingu poznajemo od pojmom ulttraluskuzna superjahta.

Onazis je na ovom impozantnom brodu svojevremeno ugostio mnoga slavna imena iz svijeta biznisa, politike, medija i filma. Tako je na ovoj jahti obavljena i svečanost vjenčanja princa Renijea III od Monaka sa američkom glumicom Grejs Keli, "Christinom" su plovili i sa njenim vlasnikom na najljepšim destinacijama u Mediteranu i na Karibima uživali američki predsjednik Džon Kenedi, britanski premijer Vinston Čerčil, i glumačke ili muzičke zvijezde poput Džona Vejna, Marije Kalas, Frenka Sinatre, Merilin Monro, Grete Garbo, Ričarda Bartona, Elizaet Tejlor, Rudolfa Nurejeva ili Eve Peron...

Sredinom pedesetih godina prošlog vijeka "Christina" je uplovila i u Kotor gdje je sa Onazisom na njoj u to vrijeme bila i njegova partnerka, grčka operska diva Marija Kalas i njihova zajednička prijateljica, bivša prva dama SAD, Elenor Ruzvelt, supruga pokojnog američkog predjsenika Frenklina Delana Ruzvelta.

Predivan stari brod klasičnih formi elegantnog, u bijelo ofarbanog trupa i nadgrađa, dugačak je 99 metara, širok i 11 metarara, sa gazom od 4,24 metra, ima deplasman od 1.802 tone.

Svoj život je počeo prije više od 78 godina – u brodogradilištu kompanije Canadian Vickers u Monteralu, gdje je današnja "Christina O" izgrađena 1943. kao fregata "Stormont" K-237 za potrebe Ratne mornarice Kanade. Poslije Drugog svjetskog rata fregatu "Stormont" koja je bila povučena iz operativne upotrebe kanadske Ratne mornarice, kupio je poznati grčki brodarski magnat Aristotel Onazis.

Kupljenu fregatu on je povjerio čuvenom projektantu i dizajneru jahti Cezaru Pinou da ovaj bivši ratni brod pretvori u do tada neviđeno luksuzno plovilo za uživanje. Uz uloženih za to vrijeme vrtoglavih 4 miliona dolara, nekadašnji ratni brod sa ožiljcima iz brojnih bitaka, nakon par godina je iz brodogradilišta u Kilu u Njemačkoj izašao gotovo neprepoznatljiv - kao izuzetno elegantna, prva super jahta u svijetu, imenom "Christina", sa do tada neviđenim nivoom luksuza na jednom privatnom plovilu za uživanje.

Pored ostaloga, jahta koju je Aristotel Onazis nazvao imenom svoje kćeri, imala je otvoreni bazen na krmenom dijelu, plesni podijum, spiralno unutrašnje stepenište u glavnom salonu i 19 ultraluksuzno opremljenih apartmana za goste. O do tada nezamislivom nivou luksuza govori i podatak da su kuke za kačenje garderobe u centralnom baru bile napravljene od zubova kita vrste orka, dok su barske stolice bile presvučene kožom sa jednog vrlo posebnog organa Rudolfijevih kitova.

Zahvaljujuči veličini i čvrstoći trupa i mehaničke osnove ratnog broda iz koga je nastala, "Christina" je imala nivo luksuza nezamisliv za predratne privatne jahte i početkom pedesetih, kao prva prava super-jahta u svijetu, inaugurisala je potpuno nove pravce u dizajnu, projektovanju i osmišljavanju najvećih i najluksuznijih privatnih jahti.

Poslije Onazisove smrti 1975. njegova kćerka Kristina je jahtu-imenjakinju poklonila grčkoj Vladi, da bi brod krajem prošlog vijeka kupio američko-grčki preduzetnik Džon Pol Papanikolau koji je nekada impresivnoj jahti, vratio stari sjaj i potpuno je obnovio u brodogradilištu "Viktor Lenac" u Hrvatskoj.

Pod novim-starim imenom "Christina O", ovaj elegantni ultraluksuzni brod opet se vratio na svjetska mora i elitne turističke destinacije. "Christina O" je "nakrcana" najmodernijom tehnologijom, ali je u eksterijeru i enterijeru zadržala svoj šarm klasičnog, pravog broda-oldjamera kakav je bukvalno nedostižan za moderne i od nje mnogo skuplje super-jahte.

"Christina O" može primiti do 34 putnika, o čijoj se udobnosti i sigurnosti brine 38 članova posade jahte. Ona sada radi kao čarter-jahta, a njeno iznamljivanje, zavisno od doba godine, košta od 560.000 do 700.000 eura sedmično, plus troškovi.

Bonus video: