Opet truju vlasničke pse u Spužu

”To je katastrofa, ovo bi moralo već jednom da stane. Po ko zna koji put pse truju. Meni su dva vučjaka otrovana u dvorištu”, kazao je Miličković

7757 pregleda 145 reakcija 11 komentar(a)
Otrovani pas u Spužu, Foto: Privatna arhiva
Otrovani pas u Spužu, Foto: Privatna arhiva

Mještani Spuža apelovali su na nadležne da stanu na put trovanju pasa u tom mjestu danilovgradske Opštine. To je uslijedilo nakon što je prije nekoliko dana uginuo još jedan pas, a mještanin ga našao na svom posjedu.

Psa je pronašao Zoran Miličković, koji je “Vijestima” kazao da ne zna čiji je, pretpostavlja da je lutalica, ali da su i njemu nedavno otrovana dva vučjaka.

”To je katastrofa, ovo bi moralo već jednom da stane. Po ko zna koji put pse truju. Meni su dva vučjaka otrovana u dvorištu”, kazao je Miličković.

On je istakao da su i njegovim komšijama trovani psi.

”Djevojčica iz kraja je vodila psa na povocu, taj otrov što bacaju je u obliku keksića i ima nešto u sebi što privlači pse, tako da ga odmah pojedu. Njen pas je to uradio, pa je nakon toga umirao u najgorim mukama. Djevojčica je doživjela traumu”, istakao je Miličković.

Trovanje pasa, kako je pojasnio, prijavljeno je udruženju za zaštitu životinja, a nadaju da će se napokon tome stati na kraj.

”Moji psi nisu napuštali dvorište, držim ih savjesno. Nikada nikome nisu naudili. To nije u redu da se tako truju životinje”, naveo je Miličković.

Iz Nevladine organizacije “Kuća životinja” u aprilu su podnijeli prijavu protiv nepoznate osobe koja je, kako su kazali, u Spužu ustrijelila vlasničkog psa.

Naveli su da je u trenutku kada je pas ranjen iz oružja kraj rijeke Zete, s njim šetala njegova vlasnica, koja je prijavila i ugrožavanje sopstvene bezbjednosti.

”Ostaje pitanje da li je meta bio pas ili vlasnica i šta bi se desilo da je napadač, ukoliko je zaista ciljao psa, promašio. Brzom reakcijom volontera i veterinara u dvije veterinarske ambulante u Podgorici, pas je spašen i nije životno ugrožen”, naveli su iz te NVO.

Kazali su i da su 11. marta podnijeli prijavu protiv “osobe poznatog identiteta” zbog kontinuiranog trovanja životinja u Spužu.

”Povodom ovog slučaja NVO se javio i određeni broj mještana Spuža koji su saopštili da posjeduju konkretna saznanja o navodnom ubijanju životinja iz pištolja od strane iste osobe. Jedan broj građana je tvrdio da je riječ o službenom pištolju koji se navodno koristi mimo znanja poslodavca za izvršenje krivičnih djela”, dodaje se u saopštenju.

Prije nekoliko mjeseci u Spužu su psi zaklali ovce nekolicini stočara, zbog čega su tražili reakciju nadležnih.

Ovce su zaklane na imanjima mještana, a pojedine su pronalazili i u rijeci Zeti, gdje su upale, bježeći od pasa.

Bonus video: