Šćepanović danas igra četvrtfinale

Najbolji crnogorski igrač e-fudbala (PES) danas odmjerava snage sa Srbijom

3110 pregleda 1 komentar(a)
Vučeta Šćepanović, Foto: Promno
Vučeta Šćepanović, Foto: Promno

Najbolji crnogorski igrač e-fudbala (PES), Vučeta Šćepanović danas će u Ukrajini na Evropskom kupu (European Nations Cup) u PES-u igrati četvrtfinale sa predstavnikom Srbije. Na takmičenju se nadmetalo 12 najboljih selekcija Evrope.

Evropski PES kup se održava u organizaciji e-sport saveza Ukrajine, Fudbalskog saveza i vlade Ukrajine, a domaćini Kupa, prvog turnira u svijetu gejminga ove godine, su Kijev i Krivi Rog. Igrači će se boriti za nagradni fond od 5000 dolara i titulu EEF prvaka Evrope. Kup su otvorili ukrajinski ministar mladih i sporta Vadim Gudsait, predsjednik Fudbalskog saveza Ukrajine, Vladislav Šovkovskij, te Jevhenij Imas, rektor Nacionalnog univerziteta za sport na kojem se kao jedan od predmeta izučava i gejming.

Šćepanović u Ukrajini boravi u društvu Filipa Šoća, predsjednika Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG), pod čijim pokrovteljstvom nastupa crnogorska PES reprezentacija.

”Narednih dana ćemo imati veliki broj sastanaka sa drugim evropskim gejming federacijama kao i sa ljudima iz IESF-a, we-play-a i ostalim partnerima”, saopštio je Šoć.

Prema njegovim riječima, pored ovog turnira, za najboljih 12 evropskih selekcija Evropska e-sport federacija u saradnji sa Internacionalnom (IESF) i e-sport federacijom Rumunije i partnerima, organizovaće i turnir i kup u CS:GO igrici. Za razliku od PES kupa, ovaj turnir će biti održan onlajn.

”Svi mečevi naše reprezentacije gledaoci će moći da gledaju na Youtube kanalu Saveza, PES i twitch platformi”, dodao je Šoć.

Posljednja dva mjeseca bila su veoma dinamična za Savez i crnogorske gejmere. Tokom jula i avgusta održane su nacionalne kvalifikacije za IESF i WSL (World Syber league). U septembru se očekuju regionalne kvalifikacije za IESF, a završni turnir IESF je u novembru u Izraelu, dok je u WSL-a završni turnir u decembru u Južnoj Koreji.

SESCG je u saradnji sa IESF i WSL organizovao takmicenje u CS:GO (Counter Strike GO) sa kojeg je ekipa Perspektiva izašla kao najbolja i predstavnik Crne Gore u regionalnim IESF kvalifikacijama. Najbolje ekipe iz regionalnih kvalifikacija će predstavljati svoje zemlje na završnom turniru u Izraelu u novembru. Na put u Izrael računa i Vučeta Šćepanović koji Crnu Goru predstavlja i na regionalnim IESF kvalifikacijama.

U takmičenju u DOTA 2 predstavnik Crne Gore na regionalnim IESF kvalifikacijama u septembru je ekipa Selected, a najbolje ekipe iz regiona će se takođe takmičiti u Izraelu.

Andrija Midžor je izašao kao najbolji iz TEKKEN 7 pobijedivši prošlogodišnjeg predstavnika Crne Gore Branka Jugovića. Pored toga, Andrija je izborio i učešće na WSL koji će se ove godine održati u Južnoj Koreji.

Održano je i PUB G takmičenje, čiji će predstavnik biti ekipa Gejming Haus na WSL turniru koji se ove godine održava u decembru u Južnoj Koreji sa nagradnim fondom od nevjerovatnih 400.000 dolara za 3 igrice - PUB, TEKKEN 7 i Brawl Stars.

Bonus video: