STARINSKI OBRAČUN SA TABUIMA

Gdje su Sumeri, tu je i šala: Ovo je deset najstarijih viceva na svijetu

Tim Univerziteta u Vulverhemptonu je sproveo prvo istraživanje na ovu zanimljivu temu i dva mjeseca su temeljno analizirali stare tekstove ne bi li pronašli najstarije šale poznate nauci
108 pregleda 0 komentar(a)
Egipat, Foto: Shutterstock
Egipat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2017. 18:33h

Eksperti Univerziteta u Vulverhemptonu otkrili su prije nekoliko godina najstariju šalu na svijetu, kojoj su se prije 4.000 godina smijali Sumeri.

Ovaj vic našao se na vrhu liste od deset najstarijih šala koje je Univerzitet objavio, a on pokazuje da se neke stvari, kada je humor u pitanju, nisu promijenile proteklih milenijuma.

Dr Pol Mekdonald, stručnjak ovog univerziteta, bio je na čelu tima koji je sproveo prvo istraživanje na ovu zanimljivu temu. On i njegove kolege su dva mjeseca temeljno analizirali stare tekstove ne bi li pronašli najstarije šale poznate nauci.

"Ova studija je pokazala da su šale razlikovale kako su godine prolazile, pa se neke sastoje od pitanja i dogovora, dok su druge mudre poslovice ili zagonetke“, rekao je dr Mekdonald.

“Međutim, svima im je zajedničko to što pokazuju volju da se pozabave tabuima i pokažu buntovništvo. Savremene igre riječi, šale o djevojkama iz Eseksa i 'klozetski humor' imaju korijene u najranijim vicevima koje smo pronašli ovim istraživanjem“.

Naime, Sumeri su bili ljubitelji „klozetskog humora“, zaključili su stručnjaci, makar sudeći po šali koja je pronađena na ploči ispisanoj oko 2000. godine prije naše ere. Riječ je o vicu koji glasi:

(1) „Šta se nikad nije desilo do nastanka svijeta? Mlada žena nikada nije pustila vjetar u krilu svoga muža“.

Ovu šalu na spisku prati jedna iz 1600. godine prije nove ere koja se odnosi na egipatskog faraona, a stručnjaci vjeruju da je riječ o Snefruu, prvom faraonu četvrte dinastije, koji je vladao hiljadu godina ranije. Ona glasi:

(2) „Kako zabaviti faraona koji se dosađuje? Pustiš brod prepun mladih žena odjevenih samo u ribarske mreže niz Nil i podstakneš faraona da ode na pecanje.“

Zatim slijedi još jedan egipatski vic, koji potiče iz 1100. prije naše ere.

(3) “Žena slijepa na jedno oko bila je udata za muškarca 20 godina. Kada je pronašao drugu ženu, rekao joj je: 'Razvešću se od tebe jer si slijepa na jedno oko'. Ona mu je odgovorila: 'Zar si to otkrio nakon 20 godina braka?'“

Šalu koja slijedi ovu na spisku Univerziteta u Vulverhemptonu zapisao je Homer u Odiseji.

(4) „Odisej kaže kiklopima da je njegovo pravo ime Niko. Kada Odisej naredi svojim ljudima da napadnu kiklope, oni poviču: 'Upomoć, Niko me (ne) napada. Niko ne dolazi u pomoć.“

Sljedeća šala pronađena je u Sofoklovom komadu „Car Edip“, iz 429. godine prije nove ere, i sigurno vam je poznata.

(5) „Pitanje: Koja životinje hoda na sve četiri ujutro, na dvije u podne i na tri uveče? Odgovor: Čovjek.“

Nešto novija od nje je egipatska šala nastala između 304. i 30. godine prije Hrista i glasi:

(6) “Čovjek ima još jaču želju za parenjem nego magarac - novčanik je ono što ga sprečava”.

Naredna šala na ovoj listi odnosi se na Oktavijana Avgusta, koji je živio između 63. godine prije nove ere i 14. godine naše ere.

(7) “Avgust je putovao kroz imperiju i u gužvi primijetio čovjeka koji je zapanjujuće ličio na njega. Intrigiran, car ga je upitao: 'Da li je tvoja majka nekada radila u palati?' 'Ne, Visočanstvo', rekao je, 'ali moj otac jeste'“.

Zatim slijedi vic pronađen u “Filogelosu”, najstarijoj zbirci šala, nastaloj na prelazu sa četvrtog na peti vijek naše ere.

(8) “Želeći da nauči svog magarca da ne jede, jedan škrtica mu nije davao hranu. Kada je magarac uginuo od gladi, cjepidlaka je rekao: 'Kakav gubitak. Baš kad je naučio da ne jede, uginuo je.'“

Sljedeća na ovom spisku je šala iz približnog perioda, takođe iz “Filogelosa”.

(9) „Kada ga je berberin upitao kako želi da mu napravi frizuru, kralj je odgovorio: 'U tišini'“.

Najstarija poznata šala nastala na tlu današnje Velike Britanije potiče iz X vijeka i vjerovatno je to najstariji „masni“ vic trenutno poznat.

(10) „Šta visi kod muškarčevih bedara i želi da bocne rupu koja je često bockana? Ključ.“