Otrov brazilske zmije potencijalni korak prema lijeku za kovid

Molekul je peptid ili lanac aminokiselina koji se može povezati sa enzimom koronavirusa PLPro koji je vitalan za njegovu reprodukciju. Pritom se ne nanosi šteta drugim ćelijama

8359 pregleda 36 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Brazilski naučnici otkrili su da je molekula iz otrova zmije žararakusu (jararacussu), endemske južnoameričke otrovnice, smanjila reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je potencijalni prvi korak prema lijeku u borbi protiv koronavirusa.

Studija objavljena u naučnom časopisu Molecules pokazala je da je molekul koji proizvodi ta zmija, jedna od najotrovnijih južnoameričkih, za 75 posto smanjila sposobnost virusa da se umnoži u ćelijama majmuna, prenosi N1.

"Uspjeli smo da pokažemo da ova komponenta zmijskog otrova može inhibirati vrlo važan protein iz virusa“, rekao je Rafael Gido, profesor sa Univerziteta Sao Paulo i autor studije.

Molekul je peptid ili lanac aminokiselina koji se može povezati sa enzimom koronavirusa PLPro koji je vitalan za njegovu reprodukciju. Pritom se ne nanosi šteta drugim ćelijama.

Već poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, peptid se može sintetizovati u laboratoriji, rekao je Gido u intervjuu i dodaje da nije potrebno hvatanje zmija ili njihov uzgoj.

„Oprezni smo zbog ljudi koji bi mogli ići u lov na žararakuzu po Brazilu, misleći da će spasiti svijet (…) To nije to!“, rekao je Đuzepe Puorto, herpetolog koji vodi biološku zbirku na Institutu Butantan u Sao Paulu.

„Otrov neće sam po sebi izliječiti koronavirus“, rekao je Puorto.

Naučnici će u idućem koraku procijeniti djelotvornost različitih doza molekula i otkriti da li je uopšte u stanju spriječiti virus da uđe u ćelije, saopštio je Državno univerzitet Sao Pulo (Unesp) koje je bilo uključeno u istraživanje.

Nadaju se da će testirati tu materiju u ljudskim ćelijama, ali nisu naveli vremenski okvir.

Žararakuzu je jedna od najvećih zmija u Brazilu, duga do dva metra. Živi u obalnoj Atlantskoj šumi, a može se pronaći i u Boliviji, Paragvaju i Argentini.

Bonus video: