Šest lavova i tri tigra u zoo vrtu u Vašingtonu pozitivna na kovid-19

Zaražene životinje liječe se antiflamatornim lekovima, lijekovima protiv mučnine i antibioticima zbog rizika od pneumonije

8602 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šest lavova i tri tigra zoološkog vrta u Vašingtonu testirani su pozitivno na koronavirus i dobili su tretman za njihove simptome, javili su danas zvaničnici vrta.

"Prošlog vikenda čuvari su primijetili pad apetita, kašaljanje, kijanje i apatiju kod šest aftričkih lavova, jednog sumatranskog i dva sibirska tigra koji su testirani pozitivno na kovid-19 u preliminarnim testovima, naveo je zoo vrt u saopštenju.

Narednih dana se očekuju rezultati testova da potvrde taj nalaz.

Zaražene životinje liječe se antiflamatornim lekovima, lijekovima protiv mučnine i antibioticima zbog rizika od pneumonije.

Zvaničnici vrta istakli su da javnost nije u opasnosti pošto postoji znatna razdaljina između staništa životinja i posjetilaca.

Nijedna druga životinja u vrtu nije pokazala znake infekcije, dodali su.

Više američkih zooloških vrtova, uključujući i onaj u Vašingtonu, najavili su u utorak da pokreću kampanju vakcinacije životinja koje su podležne inficiranjem kovidom-19.

Pored divljih mačaka i majmuni su već bili pogođeni virusom širom zemlje, tako je više gorila u zoološkom vrtu u Atlanti u američkoj državi Džordžiji testirani pozitivno na kovid prošle nedjelje.

Da bi preduprijedili zarazu, životinje u zoološkom vrtu u Vašingtonu će biti vakcinisane narednih mjeseci serumom koji je razvila specijalizovana firma Zoetis.

Bonus video: