sistem će funkcionisati i sa maskama koje su i dalje obavezne u javnom prevozu

U moskovskom metrou uskoro plaćanje tehnikom prepoznavanja lica

"Putnici ne moraju da imaju kod sebe ni svoj telefon, ni metro karticu, niti bilo kakvu kartu. Treba samo da stave svoje informacije, sliku i bankarske podatke u aplikaciju", rekla je zamjenica pres službe gradskog saobraćaja Ana Lapuškina

9492 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moskovski metro danas je organizovao demonstraciju metoda plaćanja putem prepoznavanja lica prije nego što taj sistem plaćanja bude zvanično pokrenut 15. oktobra, u najnovijem primjeru brzog, i za neke kontroverznog, razvoja te tehnologije u Rusiji.

"Putnici ne moraju da imaju kod sebe ni svoj telefon, ni metro karticu, niti bilo kakvu kartu. Treba samo da stave svoje informacije, sliku i bankarske podatke u aplikaciju", rekla je zamjenica pres službe gradskog saobraćaja Ana Lapuškina.

U moskovskom metrou, među najfrekventnijim u Evropi, plaćanje putem prepoznavanja lica dozvoliće da se smanji vrijeme čekanja jer je "tri puta brže" od tradicionalnih metoda, rekla je Lapuškina na konferenciji za novinare, na kojoj novinarima nije dozvoljeno postavljanje pitanja, prenosi Frans pres.

Ta usluga, koju su testirali dobrovoljci i zaposleni u metrou, biće dostupna svima od 15. oktobra i to na 241 stanici te ogromne metro mreže otvorene 1930-ih godina za vrijeme Staljina.

Pres služba je navela da će sistem funkcionisati i sa maskama koje su i dalje obavezne u javnom prevozu, i da je dovoljno da bude vidljiva polovina lica.

Prolaz će biti otvoren samo pravim osobama, a ne pred fotografijama.

I dalje će biti na raspolaganju drugi metodi plaćanja karte.

Tehnologija prepoznavanja lica brzo se razvija u Rusiji. Od početka pandemije ta tehnologija upotrijebljena je u Moskvi, sa njenih na desetine hiljada nadzornih kamera, radi kontrole poštovanje mjera zatvaranja i karantima.

U martu prva grupa za distribuciju u zemlji X5 objavila je da se pokreće ta vrsta plaćanja u prodavnicama.

Više ruskih nevladinih organizhacija kritikovalo je masovnu upotrebu prepoznavanja lica, ukazujući na curenje podataka i na to da nema pristanka ljudi koji se snimaju.

"Nekontrolisana upotreba tih tehnologija ima ozbiljne implikacije za ljudska prava i osnovna prava i već se koristi za ciljeve političkog gonjenja", saopštila je prošlog petka organizacija Hjuman rajts voč.

Preporučujemo za Vas