VIDEO Pogledajte kako izgleda kuća koja se rotira

"Kuća može da napravi puni krug za 24 sata pri najmanjoj brzini, dok pri najvećoj može da napravi krug za 22 sekunde", kazao je Kusić

28270 pregleda 144 reakcija 10 komentar(a)
Kusić ispred kuće, Foto: Reuters
Kusić ispred kuće, Foto: Reuters

Tražeći način kako da udovolji svojoj supruzi, Vojin Kusić (72) iz Srpca u Bosni i Hercegovini (BiH) napravio je kuću koja se rotira, prenosi Rojters.

Napravivši takvu kuću omogućio je supruzi da gleda izlazak sunca u jednom trenutku, a prolaznike u sljedećem.

"Umorio sam se od njenih žalbi i konstantnog obnavljanja naše porodične kuće. I rekao sam, napraviću rotirajuću kuću da bi mogla da se vrtiš kako želiš", kazao je Kusić Rojtersu, stojeći ispred kuće koja privlači pažnju posjetilaca.

Smještena na plodnoj ravnici u sjevernoj Bosni u blizini Srpca, kuća se okreće oko sedam metara duge ose koju je dizajnirao Kusić, sa pogledom na kukuruzna polja i farmu, a pogled se mijenja i ka šumama i rijeci prema željenoj brzini.

"Kuća može da napravi puni krug za 24 sata pri najmanjoj brzini, dok pri najvećoj može da napravi krug za 22 sekunde", kazao je Kusić.

Rojters navodi da Kusićeve supruga nije željela da komentariše novu kuću.

Kusić kaže da su ga inspirisali srpsko-američki naučnici Nikola Tesla i Mihailo Pupin, te da je iz siromašne porodice koja nije mogla da mu omogući dobro obrazovanje te da je bio primoran da traži načine da sam pravi stvari.

"Ovo nije inovacija, samo zahtijeva volju i znanje, a ja imam dovoljno i vremena i znanja", kazao je on.

Dodao je i da je kuću napravio potpuno sam.

Bonus video: