"lijep i redak nalaz i očito je pripadao vitezu krstašu"

Izraelski ronilac otkrio 900 godina star krstaški mač u Mediteranu

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišćeno još u kasnom bronzanom dobu, prije 4.000 godina

8319 pregleda 127 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedan izraelski ronilac otkrio je 900 godina star krstaški mač na morskom dnu u Mediteranu, objavila je Izraelska uprava za antikvitete.

Mač, s oštricom dugom metar i drškom dužine 30 centimetara, ležao je kod obale Karmela, prenosi Hina.

„Mač, koji je očuvan u savršenom stanju, lijep je i redak nalaz i očito je pripadao vitezu krstašu“, rekao je Nir Distelfeld, inspektor Jedinice za sprječavanje pljačke Izraelske uprave za starine.

Prema saopštenju, obala Karmela sadrži mnoge prirodne uvale koje su pružale zaklon drevnim brodovima u olujama. Na tom su se području razvila čitava naselja i lučki gradovi.

„Ti uslovi vjekovima su privlačili trgovačke brodove, ostavljajući iza sebe bogate arheološke nalaze. Nedavno pronađeni mač samo je jedno takvo otkriće“, rekao je Distelfeld.

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišćeno još u kasnom bronzanom dobu, prije 4.000 godina.

Izraelska uprava za antikvitete proučavala je to mjesto od juna, ali „artefakti su neuhvatljivi jer se pojavljuju i nestaju sa kretanjem pijeska“.

Ronilac je u subotu otkrio mač i ponio ga, plašeći se da bi ga neko mogao ukrasti ili bi ga more moglo prekriti pijeskom.

Zatim ga je predao vlastima i dobio zahvalnicu.

Preporučujemo za Vas