ima svega 738 kilograma

Indijci napravili najlakši električni superautomobil

Što se snage tiče, prema najavama proizvođača, Ekonk razvija 722 KS, što je dovoljno za sprint od 0 do 100 km/h za 2,54 sekunde, a to ga čini najbržim automobilom ikada proizvedenim u Indiji

2094 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Indija možda nije poznata po superautomobilima, ali je električni pogon omogućio svima da pokažu svoje mogućnosti na ovom polju. Vazirani Automotive je novi proizvođač automobila iz Mumbaja, koji je predstavio koncept električnog superautomobila sa impresivnim brojkama.

Kako prenosi Nova.rs, prije svega se ističe po maloj težini, jer Vazirani Ekonk ima svega 738 kilograma, što je lakše i od većine automobila koji imaju motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ovaj superautomobil koristi vazdušno hlađenje, a ova tehnologija je navodno slična načinu na koji životinje regulišu svoju tjelesnu temperaturu. Upravo ova činjenica je omogućila da ovaj model bude vrlo lagan, jer nema potrebe za tečnostima za rashlađivanje, a i čitava karoserija je u potpunosti napravljena od ugljeničnih vlakana.

Što se snage tiče, prema najavama proizvođača, Ekonk razvija 722 KS, što je dovoljno za sprint od 0 do 100 km/h za 2,54 sekunde, a to ga čini najbržim automobilom ikada proizvedenim u Indiji.

Iako nisu objavili zvanične brojke, kompanija Vazirani je objavila da ovaj automobil ima jedan od najnižih koeficijenata otpora vazduha među električnim superautomobilima.

Za sada, Vazirani Ekonk je i dalje samo prototip koji služi za intenzivna testiranja na stazi Natraks blizu grada Indor u Indiji. Još uvijek nije poznato da li će biti dostupan i serijski model, ali tehnologija koju su iskoristili indijski inženjeri pokazuje da električni superautomobili ne moraju da budu preteški.