Svaki nastup se mijenja u odnosu na situaciju

Komičar Nikola Silić smatra da su festivali fantastične šanse da publika vidi kvalitetan presjek stand up komedije iz regiona

1985 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Silić, Foto: Sreten Sošić
Nikola Silić, Foto: Sreten Sošić

U okviru posljednjeg dana Opuč festivala koji se održava u Velikoj sali KIC- a “Budo Tomović” od 29. do 30. oktobra, uz Marka Dejanovića iz Bosne i Hercegovine, Gorana Vinčića, Saše Turkovića i Vlatka Štampara iz Hrvatske, nastupiće i srpski stand up komičar Nikola Silić.

Ovakav vid okupljanja regionalnih stand up komičara praznik je, ne samo za ljubitelje ove vrste zabave, već i za izvođače, a to u razgovoru za “Vijesti” potvrđuje i Silić, koji je otkrio i da mu je ovo prvi nastup u Crnoj Gori.

”Prvi put u Podgorici, kako kažu, jedva čekanje”, kaže on, a zatim ističe da mu je najbitnije da se publika dobro provede tokom njegovog nastupa.

”To je glavno, mi napravimo dobar nastup, oni naprave dobru atmosferu. Ako oni naprave dobru atmosferu, mi ćemo imati dobar nastup, jedno bez drugog ne može. To je taj neki simbiotski odnos publike i stand up komičara”, smatra Silić.

”Festivali su fantastične šanse da publika koja možda nema priliku da gleda stand up redovno ili nisu upoznati sa istim, dođu i vide kvalitetan presjek stand up komedije iz regiona…”, pojašnjava on.

”A festivali su za komičare uvek upisani crvenim slovima u kalendar, to nikada nisu obični nastupi, tu se material peglan tokom godine, a i godinama, izvodi u najboljoj formi kao finalni oblik pokemona”, nastavlja on. Kako kaže, sebe ne bi posebno predstavljao crnogorskoj publici, jer je najbolje da dođu na Opuč festival i upoznaju ga lično i nagovještava kakav nastup mogu očekivati.

”Moj nastup je o mislima koje me drže budnim noću, a kreću se od ‘Bez ovoga ne mogu’, pa sve do ‘Koji će mi ovo k**** u životu’”, iskren je Silić.

Poput drugih kolega i srpski stand up komičar tokom svojih nastupa dosta komunicira sa publikom i tako u isti unosi dozu improvizacije, što je po njemu i ključna stvar u stand up komediji.

”Komičari nemaju jedan nastup zakucan od riječi do riječi pa na ‘repeat’. Svaki nastup se mijenja u odnosu na situaciju, dodaje se, oduzima u sekundi... Kostur nastupa naravno uvijek postoji, ali sve ostalo je do publike, koliko su spremni za igru, za*ebanciju, dobra energija se pravi i kada je u publici dvoje, a i kada ih je dvije hiljade. Nije do veličine sale, do ljudi je”, zaključuje Silić.

Sve češće stand up komičari iz regiona svoj materijal u djelovima, postavljaju i na društvene mreže, što čini i sagovornik “Vijesti”, koji smatra da je to najbolji vid promocije.

”Društvene mreže su za 21. vijek i televizija, i radio, i novine, i tračarenje na poslu, i mržnja i ljubav, i mudrovanje i pro*eravanje, sve u jednom pa puta deset. I najbolji način da predstaviš sebe i svoj rad svijetu. Pa kome se svidi, svidi se, kome ne, nije strašno tu je ostatak interneta, naći ćeš nešto”, poručuje on.

Silić se, u okviru intervjua, osvrnuo i na trenutan položaj stand up komedije u regionu, koja je zaživjela tek proteklih godina, ali još uvijek nije na nivou svjetske.

”Naravno, desetak godina postojanja stand up komedije kod nas ne može da se poredi sa skoro vijekom stand up komedije u Americi i Engleskoj. O broju stand up klubova, komičara i broju publike da ne pričamo. Region je brzo napredovao učeći od istorije svjetske stand up komedije, a u nekim djelovima i dostigao svjetski, ajde da nazovemo to, sistem rada. Dug je još put pred nama, ali na našu sreću, svijet ga je dobro utabao”, siguran je Silić.

Drugog dana festivala, 30. oktobra, nastupiće Admir Baltić iz Slovenije, Nikola Todoroski iz Makedonije, Aleksandar Perišić i Srđan Olman iz Srbije, kao i idejni tvorac festivala, Andrija Dabanović, koji će imati i ulogu domaćina i voditelja.

Bonus video: