Zavirite u deset najčudnijih muzeja na svijetu: Mumije, falusi, seks i špijuni...

Posvećen studijama fatologije, muzeej na Islandu izlaže više od 215 penisa, djelova penisa kopnenih i morskih životinja i ljudi
681 pregleda 2 komentar(a)
Muzej mumija (novine), Foto: YouTube
Muzej mumija (novine), Foto: YouTube
Ažurirano: 05.11.2017. 08:29h

Zavirite u najneobičnije muzejske kolekcije na svijetu, koje će vam probuditi maštu, radoznalost, možda čak izazvati gađenje, natjerati na razmišljanje i pokazati vam neograničenu kreativnost ljudskog uma. Koji biste od ovih muzeja posjetili?

Plastinarijum, Guben, Njemačka

Nakon 39 godina studiranja medicine, dezinsekcije i hemije, Gunter fon Hagens je usavršio plastinaciju, poseban proces u kojem se polimeri koriste da očuvaju ljudsko tkivo. Posjetioci Plastinarijuma će dobiti istorijsku lekciju anatomije, svjedočiće grafičkom procesu plastinacije i moći će da vide ljude i životinje u izložbenom prostoru u kreativnim poza.

Muzej mumija, Gvanahuato, Meksiko

U malom rudarskom gradiću Gvanahuato (pod zaštitom je Uneska), hiljade tijela je sahranjeno u kriptama Santa Paule tokom sredine XIX vijeka. Međutim, kako je uvedena taksa za sahranjivanje, ako porodice nisu mogle da plate taksu, tijela su bila iskopana. Klima u ovoj regiji je prirodno mumificirala mnoga tijela. Mumije su se čuvale u posebnoj zgradi, koja se kasnije pretvorila u Muzej mumija.

Muzej torture, Amsterdam, Holandija

Muzej torture vraća posjetioce nazad u evropsko doba mračne istorije, kad su tortura i egzekucija bile uobičajene. Muzej sadrži više od 400 instrumenata koji su se koristili u ispitivanju osumnjičenih kriminalaca, vještica i političkih zatvorenika.

Momofuku Ando instant ramen, Osaka, Japan

Momofuku Ando je 1958. godine izumio prve instant nudle na svijetu: Chicken Ramen, a ovaj muzej dokumentuje upravo to poglavlje u japanskoj kulturi hrane, gdje posjetioci mogu da vide pakovanja nudli iz cijelog svijeta, probaju ograničenu seriju nudli iz Hokaida i Tohoku i da osmisle pakovanje za sopstvenu supu u fabrici My Cupnoodles.

Podzemni muzej Kankun, Meksiko

Konstruisan 2009. godine u azurnim vodama koje okružuju Kankun, ovaj muzej sadrži više od 500 skulptura u prirodnoj veličini koje su fiksirane za morsko dno. Interakcija skulptura sa podvodnim okruženjem možda će vam djelovati isprva zastrašujuće, ali je svakako nezaboravno iskustvo.

Muzej seksa, Njujork, Njujork

Muzej seksa je otvoren 2002. godine u namjeri da se sačuva istorija, evolucija i kulturna važnost ljudske seksualnosti. Osim trenutne kolekcije koje se stalno menja, moći ćete da vidite i stalnu kolekciju od 15.000 artefakata, fotografija, kostima i istorijskih suvenira. Takođe ćete moći da oslobodite veliko dijete u sebi u dvorcu grudi ili da se divite vintidž erotskoj fotografiji.

Islandski muzej falusa, Rjekjavik, Island

Posvećen studijama falologije, ovaj muzej izlaže više od 215 penisa, djelova penisa kopnenih i morskih životinja, kao i ljudi. Sigurður Hjartarson, osnivač muzeja je razvio svoju doživotnu fascinaciju falologijom kad je kao dijete dobio penis bika, koji se koristio kao bič za stoku. Kasnije, 1974. godine je počeo da sakuplja penise kitova,a originalni muzej je otvorio 1990. nakon što je sakupio značajnu kolekciju.

Međunarodni muzej špijuna, Vašington

U Međunarodnom muzeju špijuna ćete moći da vidite najveću javnu kolekciju špijunskih artefakata koji rasvjetljavaju jednu od najtajanstvenijih profesija na svijetu. Posjetioci mogu da učestvuju u interaktivnim špijunskim avanturama i otkriju priče koje stoje iza svjetskih najneuhvatljivijih špijuna kroz istorijske fotografije i video intervjue.

Međunarodni muzej toaleta Sulab, Nju Delhi, Indija

Ovaj muzej otkriva istoriju higijene i kanalizacije od 2.500. godine p. n. e do danas. Od pozlaćenih toaleta rimskih imperatora do srednjovjekovnih komoda, muzej prikazuju evoluciju toaleta kroz istoriju.

Muzej Vent Haven, Fort Mičel, Kentaki

Vilijam Šekspir Berger je 1910. godine kupio svoju prvu lutku, Tomi Baloni. Do 1947. godinje njegova kolekcija je porasla toliko da je morao da renovira svoju garažu kako bi smestio sve lutke, a 1962. je sagradio drugu zgradu. Muzej Vent Haven izlaže više od 800 lutaka, slika, pozorišnih plakata i istorijskih knjiga iz Bergerove kolekcije.

Bonus video: