Savez elektronskih sportova Crne Gore postao punopravni član EEF-a

Raste interesovanje i za Adria esport federaciju

"Za sljedeću godinu kada će takmičenje biti održano na Baliju fond će biti 500 hiljada dolara, od čega po 200 hiljada za igrice DOTA i Caunter strike, a po 50 hiljada za PES i Tekken. S tim što sljedeće godine najavljeno je da će biti i jedna mobilna igrica”, istakao je Šoć

2504 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Privatna ariva
Foto: Privatna ariva

Predstavnici Saveza elektronskih sportova Crne Gore vratili su se juče iz Izraela gdje je tokom prošle sedmice održana generalna skupština i Svjetsko prvenstvo u gejmingu.

Tokom generale skupštine SESCG postao je punopravni član Evropske esport federacije (EEF), a i skupština i takmičenje održane su pod pokroviteljstvom Internacionalne e-sport federacije (IESF) uz podršku vlada Izraela, gradske uprava Eilata, sportski klubovi i ministarstvo turizma i kulture te zemlje.

”Zadovoljstvo je što je Crna Gora, odnosno crnogorski Savez elektronskih sportova, postao punopravni član Evropske esport federacije. Ovo nam puno znači, posebno što je u sve bila uključena i IESF najveća svjetska gejming federacija koja broji više od 120 članica od kojih su se 44 plasirale za Svjetsko prvenstvo u Izraelu, a ovogodišnji nagradni fond bio je 50 hiljada dolara. Za sljedeću godinu kada će takmičenje biti održano na Baliju fond će biti 500 hiljada dolara, od čega po 200 hiljada za igrice DOTA i Caunter strike, a po 50 hiljada za PES i Tekken. S tim što sljedeće godine najavljeno je da će biti i jedna mobilna igrica”, istakao je u razgovoru za Vijesti Filip Šoć, predsjednika SESCG.

Prema njegovim riječima, na pomenutoj skupštini bilo je riječi i o planovima za Adria esport federaciju (AEF) koja se ubrzano razvija.

”U Izraelu smo razgovarali sa svim delegatima o razvoju gejminga u svijetu, prije svega s Bobanom Totovskim, sekretarom IESF a i presjednikom Makedonske federacije kao i predsjednikom IESF-a, Vladom Marineskuom. Do kraja godine treba još da se AEF-u priključe Kosovo i Slovenija, a završni turnin biće ili u Podgorici ili u Tirani. Adria federacija raste ubrzano, sad će da bude KUP u Caunter strikeu i PES-u, možda bude i u DOTA-i sa lijepim nagradnim fondom. Međutim, sudeći po interesovanju ostalih zemalja za naš savez, od sljedeće godine velike su šanse da se priključe još i Grčka, Izrael, Italija, Mađarska, Rumunija. Mislim da je to projekat koji će sigurno da zaživi. Sigurni smo da će pobjednik tog regionalnog Adria takmičenja najvjerovatnije ići direktno na Svjetsko prvensto koje će biti održano na Baliju sljedeće godine”, ispričao je Šoć.

Crnu Goru na prvenstvu je predstavljala delegacija Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i najbolji crnogorski igrače-fudbala (PES) Vučeta Šćepanović, te internacionalne gejming sudije, Radovan Vojinović “Braxie”i Pavle Šturanović “Pakun”, inače glavne sudije u dva od ukupno četiri turinira ovogodišnjeg prvenstva. Vojinović je bio glavni sudija u CS GO turniru, a Šturanović u DOTA 2 takmičenju.

Pobjednik CS GO turnira je reprezentacija Sjeverne Makedonije - tim “Blue jays” koji je u finalu dobio reprezentaciju Rumunije. Turnir u DOTA 2 osvojila je reprezentacija Češke pobjedom nad Švedskom.

Pobjednik e-fudbal turnira (PES) je Gruzija zahvaljujući pobjedi nad reprezentacijom Meksika. Zanimljivo je da su ove dvije ekipe u grupnoj fazi bili s reprezentacijom Crne Gore i našim najboljim igračem Šćepanovićem. Turnir TEKKEN 7 je osvojila reprezentacija Južne Koreje pobijedivši reprezentaciju Italije u finalu.

Preporučujemo za Vas