sadržaj podijeljen planinarima i lokalnim vlastima

Misterija kutije nađene na vrhu Monblana koja je krila blago

„Kamenje je podijeljeno ove nedjelje u dva jednaka dijela u vrijednosti od oko 150.000 eura svakom“, rekao je gradonačelnik Šamonija Erik Furnije

7319 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Riznica smaragda, rubina i safira decenijama je bila zakopana na glečeru kod francuskog Monblana. Vjeruje se da je blago pripadalo nekom od putnika na indijskom avionu koji se srušio u ovim nepristupačnim predjelima prije 50 godina.

Kutiju sa dragim kamenjem pronašla je grupa planinara 2013. godine, a nedavno je sadržaj pronađene kutije podijeljen planinarima i lokalnim vlastima, piše RTS.

„Kamenje je podijeljeno ove nedjelje u dva jednaka dijela u vrijednosti od oko 150.000 eura svakom“, rekao je gradonačelnik Šamonija Erik Furnije.

Istakao je da je veoma srećan što se sve poslije osam godina završilo kako je i planirano. Pohvalio je planinara koji je pronašao kutiju sa draguljima, koji je u skladu sa zakonom istu predao policiji.

Na ovim prostorima srušila su se dva aviona „Er Indije“, jedan 1950, a drugi 1966. godine.

Vlasti vjeruju da dragulji pripadaju nekom od putnika na letu od Mumbaja do Njujorka.

Tokom godina planinari su pronalazili krhotine, prtljag i ljudske ostatke postradalog aviona. U maju 2012. godine Indija je došla u posjed torbe diplomatske pošte iz Kangkenjunge, iz „boinga 707“, koji je letio od Mumbaja do Njujorka.

Srušio se na Monblanu 24. januara 1966. godine. U toj nesreći stradalo je 117 putnika, među kojima je bio i inženjer indijskog nuklearnog programa Homi Jahengira Babhua.

Preporučujemo za Vas